سازمان شما در ذهن کارکنان خود یا افرادی که قصد دارند به شرکت شما بپیوندند به چه چیزی شهرت دارد؟ آیا افراد از کارکردن در کسبوکار شما احساس رضایت میکنند؟ در شبکههای اجتماعی و اکوسیستم کاری، سازمان شما را به کدام ویژگیها میشناسند؟
پاسخ به این سؤالات تعریف برند کارفرمایی است که دیگران بهواسطه آن شما را تحلیل میکنند. این مفهوم به نوع رهبری، ارزشها و فرهنگ سازمان در برخورد با پرسنل خود اشاره دارد که تصویری مثبت یا منفی از شرکت شما در ذهن مخاطبان ایجاد میکند. برند کارفرمایی مثبت، دیگران را مجاب میکند که برای سالها با جانودل در سازمان شما کار کنند و احساس خوبی از حضور در محیط کاری خود داشته باشند.
این مفهوم ازاینحیث دارای اهمیت است که 69% کارمندان ترجیح میدهند در سازمانی کار کنند که بتوانند با افتخار از آن حمایت کنند. ازاینرو ایجاد و ارتقای برند کارفرما نهتنها رضایت کارکنان فعلی را بهدنبال دارد؛ بلکه سبب میشود تا افراد متقاضی کار نیز همواره علاقهمند به همکاری با شما باشند. در ادامه مزایای ایجاد برند کارفرمایی را بررسی میکنیم و راهکارهایی برای توسعه آن در اختیارتان قرار میدهیم؛ پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
تعریف برند کارفرمایی (Employer Branding)
برند کارفرمایی یا Employer Branding به ذهنیتی گفته میشود که یک سازمان بهعنوان کارفرما در میان کارمندان و کارجویان ایجاد میکند. در واقع این مفهوم بهنوعی به اعتبار و هویت سازمان شما در ذهن دیگران اشاره دارد و به احساسات و افکاری گفته میشود که دیگران درباره کسبوکارتان دارند.
هر چه شما خارج از فعالیت تجاری خود در برخورد با کارمندان تصویر بهتری از برندتان ارائه دهید، احتمال حفظ نیروهای کلیدی و جذب نیروهای مستعد بیشتر میشود. برای مثال فرض کنید شما محصولی بینظیر به بازار عرضه کردهاید که در مقایسه با محصول رقبا یک سروگردن بالاتر است.
آیا این قضیه بهتنهایی برای کارکنان شما کافی است؟ در پاسخ باید بگوییم اگرچه تولید محصولات باکیفیت به پرسنل انگیزه میدهد؛ اما آنچه رضایت آنها را در پی دارد، ارزشهای سازمان در راستای حفظ حقوق کارمندان و کارکردن در محیطی پویا و بهدور از تنش است.
با ارتقای برند کارفرمایی محیط کاری شما از دیگر سازمانها متمایز میشود و افراد ماهر و بااستعداد تلاش میکنند تا جایی در کسبوکار شما پیدا کنند؛ بنابراین میتوان گفت که برند کارفرمایی راوی قصه کسبوکار شما در زمینه ارتباط با نیروی کار است که هرچه جذابتر باشد، آورده بیشتری برای برندتان بههمراه دارد.
چرا ایجاد برند کارفرمایی مهم است؟
برند کارفرمایی یک استراتژی بازاریابی برای فروش بیشتر نیست؛ بلکه مزیت سازمان شما در رقابت برای جذب نیروهای بااستعداد است. به زبان ساده، برند کارفرمایی کمک میکند تا شما بهترین نیروها را جذب کنید و با تخصص و مهارت آنها، محصولات مرغوبتری را به بازار عرضه کنید.
برند کارفرمایی به شهرت شرکت در بخش جذب و استخدام نیروها و ایجاد محیط کاری خلاق برای حفظ افراد ماهر اشاره دارد. همانطور که یک سازمان به کمک ابزار مختلف مانند نرم افزار جذب و استخدام تلاش میکند تا مستعدترین کارجوها را جذب کند، متقاضیان نیز ترجیح میدهند در محیطی سالم مشغولبهکار شوند. ازاینرو برند کارفرمایی را میتوان به آهنربایی تشبیه کرد که افراد بااستعداد را بهسوی سازمان جذب میکند.
ساخت برندینگ کارفرما و ارتقای آن نتایج ارزشمندی برای کسبوکارتان بهدنبال دارد. این مشخصه سبب میشود تا هزینههای سازمان برای استخدام هر فرد تا 50% کمتر شود. کاهش 28 درصدی در نرخ جابهجایی کارکنان و استخدام سریعتر نیز از دیگر نتایج برند کارفرمایی مثبت قدرتمند است. برای مثال اگر در حالت عادی شما به 3 تا 4 هفته زمان برای استخدام یک فرد مناسب نیاز داشته باشید، با برند کارفرمایی خوب فرصتهای عالی هر لحظه پشت در منتظرتان هستند.
برای اطلاع بیشتر از شاخص های کلیدی جذب و استخدام می توانید مقاله KPIهای جذب و استخدام را مشاهده کنید.
امروزه توسعه روزافزون فعالیت در شبکههای اجتماعی و اشتراکگذاری تجربه کاری افراد در سازمانهای مختلف، اهمیت برند کارفرمایی را بیشازپیش نمایان کرده است؛ زیرا خواهناخواه، ارزشها و فرهنگسازمانی شما در معرض دید دیگران قرار میگیرد و شهرت و اعتبارتان را تحتتأثیر قرار میدهد.
برند کارفرمایی نرخ بازگشت سرمایه را افزایش میدهد و بر جنبههای مختلف رابطه کارفرما با پرسنل اثر دارد. همچنین نیروهای شما رضایت خود از محل کارشان را با دوستان و همکاران به اشتراک میگذارند که همین امر نامی خوش از برندتان در بازار کار به یادگار میگذارد.
شاخصهای برند کارفرمایی
برای ارزیابی میزان موفقیت سازمان در ساخت برند کارفرمایی به شاخصهایی برای اندازهگیری نیاز است. شاخصهای برند کارفرمایی به شما کمک میکنند تا عملکرد خود را زیر ذرهبین قرار دهید و اقدامات لازم را برای بهبود آن را به کار گیرید. این شاخصها به دو دسته کمی و کیفی دستهبندی میشوند که در ادامه هر یک را بیشتر بررسی میکنیم.
شاخصهای کمی برند کارفرمایی
شاخصهای کمی با اعداد و ارقام قابلاندازهگیری هستند و شامل موارد زیر میشوند:
- نرخ جذب کارکنان
- نرخ جابهجایی و حفظ کارمندان
- میزان رضایت کارکنان
- شاخص جذابیت شغلی
- هزینه بهازای هر استخدام
- شاخص نقد و بازخوردهای مثبت آنلاین
- حقوق و پاداش
شاخصهای کیفی برند کارفرمایی
این شاخصها از نظر کیفی موفقیت سازمان را در ساخت برند کارفرمایی بررسی میکنند. نمونههایی از شاخص کیفی برند کارفرمایی عبارتاند از:
- کیفیت استخدام
- آگاهی از برند
- اعتبار و تصویر سازمان در ذهن کارجویان
- ارزش برند کارفرمایی
- روابط میان کارمندان و اعتماد میان تیمهای مختلف سازمان
استراتژیهای ساخت برند کارفرمایی
داشتن یک استراتژی هدفمند برای ساختن برند کارفرمایی امکانی به شما میدهد تا گفتوگوها پیرامون سازمان خود را مدیریت کنید و ذهنیت مثبتی در دیگران درباره برند خود شکل دهید. یک استراتژی خوب به شما کمک میکند تا همواره بتوانید نیروهای خوب را با هزینه پایینتر استخدام کنید و آنها را برای مدت طولانی حفظ کنید.
برای ایجاد یک استراتژی برند کارفرمایی پیشنهاد میکنیم نگاهی به آیتمهای زیر بیندازید:
- شناخت ارزش پیشنهادی منحصربهفرد سازمان
با تمرکز بر ارزشها، مأموریت، چشمانداز و فرهنگسازمانی خود یک ارزش منحصربهفرد خلق کنید که دیگران شما را با آن بشناسند. داستانی قانعکننده روایت کنید که دیگران بهواسطه آن دید مثبتی به شما پیدا کنند. - ممیزی برند کارفرما
هر سازمانی باید از اعتبار خود میان کارمندان و کارجویان آگاه باشد. به همین دلیل با استفاده از نظرسنجی، جستوجو در شبکههای اجتماعی و بررسی سایتهای کاریابی درباره شهرت خود میان دیگران تحقیق کنید و بر برند کارفرمایی خود نظارت داشته باشید. این تحقیقات به شما کمک میکند که با تمرکز بر نقاطقوت خود، آنها را تقویت کنید و یک برند کارفرمایی قدرتمند بسازید. - تعریف ارزشهای پیشنهادی کارفرما
فهرستی از اهداف تجاری خود ایجاد کنید و یک ارزش پیشنهادی کارفرما (EVP) تهیه کنید. EVP نوعی پیام بازاریابی یا وعده است که درباره سازمان شما صدق میکند و کارمندان نیز آن را تأیید میکنند. این پیام را در وبسایت، صفحه لینکدین و واحد جذب و استخدام به اشتراک بگذارید تا نامزدهای احتمالی از آن مطلع شوند. ارزش پیشنهادی کارفرما باید بر جنبه مثبت برند تأکید داشته باشد و شور و اشتیاق کارمندان را برای انجام کارهای معنادار بیشتر کند. - جلب رضایت کارمندان فعلی
نیروهای جدید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره برند شما از کارکنان فعلی سازمان تحقیق میکنند. به همین دلیل کارمندان بهترین حامیان شما هستند که با حفظ رضایت آنها خدشهای به اعتبارتان وارد نمیشود. - برنامهریزی برای اولین روز کاری نیروهای جدید
ورود به محیط کاری جدید و نخستین برخورد افراد با تجربیات مثبت یا منفی تأثیر زیادی بر قضاوت آنها از شما دارد. یک برداشت منفی ممکن است عواقب بزرگی در پی داشته باشد و به اعتبار شرکت آسیب بزند. به همین دلیل سعی کنید نظر نیروهای جدید را در بدو ورود جلب کنید و برتریهای سازمان خود را به آنها یادآور شوید. - توسعه فرصت یادگیری
بسیاری از کارکنان پس از مدتی از یکنواختی کار خسته میشوند و برای ادامه به چالشهای جدید نیاز دارند؛ بنابراین برای پرسنل خود فرصتهای یادگیری ایجاد کنید تا با ارتقای مهارت خود در کارشان حرفهای شوند و جایگاه شغلی خود را ترک نکنند. - روایت داستان برند در شبکههای اجتماعی
از هر فرصتی برای روایت داستان خود بهره بگیرید. تهیه فیلمهای مصاحبه کارکنان، عکس، پستهای اسلایدی و بلاگ و اشتراک آنها با مخاطبان به ایجاد برند کارفرمایی مثبت کمک میکند. - صداقت و شفافیت و استمرار در ارتباط با کارکنان
اصیل و واقعی باشید. از انتقادها استقبال کنید و سعی کنید نقاطضعف خود را برطرف کنید. بهدنبال تعریف و تمجیدهای دروغین نباشید که با نسیمی به لرزه بیفتد. نیازهای کارکنان خود را بشناسید و سعی کنید آنها را برطرف کنید.همچنین در کار خود استمرار داشته باشید؛ زیرا ستون ساختن یک برند کارفرمای قوی، استمرار و تشکیل تیمهای سازنده است. با این کار پرسنل به سازمان شما احساس تعهد میکنند و از کارکردن در محیط امن کاری خود لذت میبرند. احترام به همکاران، احساس دیدهشدن، تعهد به انجام کارهای روزمره و بهرهوری بالاتر نتیجه برند کارفرمایی خوب است. - استفاده از پیام رسان سازمانی
برای ایجاد ارتباطات درون سازمانی شفاف و بدون کاغذ بازی های اداری و ایجاد حس خوب در ارتباط کارمندان با مدیران می توان از این راهکار برای تعاملات استفاده کرد
راهکارهای توسعه برند کارفرمایی
توسعه برند کارفرمایی روشی برای سرمایهگذاری بلندمدت برای حفظ اعتبار شرکت و پیشیگرفتن از رقبا بهشمار میرود. بسته به اندازه شرکت کارفرما، واحد منابع انسانی، روابطعمومی و بازاریابی مسئولیت ایجاد برند کارفرما را بهعهده دارند و باید همواره در راستای توسعه آن گام بردارند.
در ادامه چند راهکار جذاب برای توسعه برند کارفرمایی را شرح دادهایم که توجه به آنها خالی از لطف نیست:
- بهروز باشید و در لینکدین فعالیت داشته باشید.
- کارمندان خود را تشویق کنید تا نظرات خود را از طریق پستها، کامنتها، ویدئوها و… در شبکههای اجتماعی با دیگران به اشتراک بگذارند.
- امکانی فراهم کنید تا کارجویان با محیط کاری شما بیشتر آشنا شوند. این کار میتواند از طریق راهاندازی کمپین برند کارفرمایی صورت گیرد. اشتراکگذاری فضای کاری و گردهماییهای گروهی در رسانههای اجتماعی و ایجاد صفحات شغلی، ایدههای خوبی برای معرفی محیط کاری خود به دیگران است.
- با بررسی KPIهای جذب و استخدام و به کمک سیستم ردیابی متقاضیان (ATS) عملکرد سازمان خود را در استخدام بررسی کنید و با ارزیابی منصفانه کارجویان و پاسخگویی سریع رضایت آنها را جلب کنید.
- با درنظرگرفتن امکانات مناسب به کارکنان انگیزه دهید و امکانی ایجاد کنید تا آنها بتوانند میان کار و زندگی خود تعادل ایجاد کنند. شما باید پرسنل خود را به سفیران برند تبدیل کنید تا هر جا که هستند از مزایای کارکردن در سازمان خوب شما بگویند.
- بهطور مرتب تصویر برند کارفرمایی خود را بررسی کنید و نظرات و بازخوردها را مانیتور کنید.
- از اصول مصاحبه شغلی با کارجویان آگاه باشید تا از شما بهخوبی یاد کنند.
- با تیمهای منابع انسانی، روابط عمومی و بازاریابی مشورت کنید و برند کارفرمایی خود را همراستا با برند تجاری سازمان تعریف کنید.
- خطمشیهای اصولی برای شرکت در نظر بگیرید تا کارکنان در محیط کاری احساس امنیت و راحتی داشته باشند.
- با پرداخت حقوق و مزایای مناسب به کارکنان خود انگیزه دهید.
سخن پایانی
برند کارفرمایی ویژگی شاخص کسبوکارتان است که حتی وقتی شما حضور ندارید، دیگران با آن مشخصه از شما یاد میکنند. این مفهوم ارزشها و ویژگیهای منحصربهفرد برندتان را نشان میدهد که شما را از دیگر رقبا متمایز میکند.
برند کارفرمایی مثبت منجر به ایجاد محیط کاری سالم و پویایی میشود که افراد از کارکردن در آن لذت میبرند و کارجویان تمایل به حضور در آن دارند. پیشنهاد شما برای ساخت برند کارفرمایی قوی و توسعه آن چیست؟ چیزی در این زمینه به نظرتان میرسد که ما از قلم انداخته باشیم؟ در بخش نظرات منتظر خواندن تجربیات و پیشنهادهای شما هستیم.
سؤالات متداول
ایجاد برند کارفرمایی به حفظ نیروهای فعلی و جذب نیروهای بااستعداد جدید کمک میکند و هزینههای استخدام را کاهش میدهد.
مسئولیت ساخت برند کارفرمایی به اندازه سازمان بستگی دارد؛ اما بهطورکلی کارفرما، تیم منابع انسانی، روابطعمومی و بازاریابی مسئولیت ساخت و توسعه آن را بهعهده دارند.
شاخصهای برند کارفرمایی به دو دسته کیفی و کمی تقسیم میشوند که به کمک آنها میتوان میزان موفقیت برند را ارزیابی کرد. نرخ جذب استخدام، هزینه بهازای استخدام هر کارمند، کیفیت استخدام و… تعدادی از این شاخصها هستند.