Search
Close this search box.
معرفی کتاب نویز، خدشه ای بر قضاوت انسان  

معرفی کتاب نویز، خدشه ای بر قضاوت انسان  

راهنمای مطالعه
کتاب نویز؛ خدشه‌ای بر قضاوت انسان نوشته‌ی دنیل کانمن، اولیویه سیبونی و کاس سانستین، یک کتاب تاثیر گذار برای کاهش خطای انسانی در تصمیم‌گیری و قضاوت است. نویسندگان این کتاب بر این باورند که نویز و سوگیری دو عامل مهم و موثر در قضاوت هستند. در این کتاب ضمن توضیح مسئله نویز و علت ایجاد آن،  راهکارهایی ساده برای کاهش نویز و تصمیم گیری مطمئن ارائه شده است. از آنجایی که تشخیص خطای نویز چه در گفت و گوهای عمومی روزانه و چه در سطح سازمانی بسیار سخت است مطالعه این کتاب می تواند  نقش موثری در افزایش آگاهی افراد برای شناخت و کاهش نویز باشد. مطالعه این کتاب به تمام پژوهشگران ، مدیران و علاقه مندان به حوزه روانشناسی و توسعه فردی توصیه می شود. 

کتاب نویز، خدشه ای بر قضاوت انسان Noise: A Flaw in Human Judgment، یکی از کتاب های پرفروش جهان در زمینه توسعه فردی است که به بررسی خطاهای انسانی در تصمیم گیری می پردازد. این اثر ارزشمند حاصل تلاش های مشترک دنیل کانمن، کاس سانستین و اولیویه سیبونی است که هر سه از فعالان نام آشنای حوزه روانشناسی هستند.  دو خطای اصلی که انسان در قضاوت به آن ها مواجه  می شود یعنی نویز و سوگیری از مهم ترین دلایل قضاوت های اشتباه هستند. در این کتاب، به موضوع نویز و تاثیر بر نتایج قضاوت های انسان پرداخته شده است.  نویسندگان در این کتاب به توضیح این مسئله می پردازند که  چرا انسان تا این حد در معرض نویز و  چطور باید  از بروز نویز در قضاوت ها جلوگیری کرد یا حداقل آن را تا حد قابل توجهی  کاهش داد.

درباره محتوای کتاب نویز، خدشه ای بر قضاوت انسان 

 تصمیم‌گیری درست نقش مهمی در پیشرفت و توسعه فردی و در سطوح بالاتر موفقیت یک سازمان دارد. نویز و سوگیری دو مورد از مهمترین خطاهای انسان در قضاوت هستند، در بسیاری از منابع به  سوگیری  توجه  بیشتری می شود و مسئله نویز اغلب نادیده گرفته شده است.  نویز به معنی تنوع در قضاوت‌هایی است که اصولا باید یکسان باشند.به طور مثال اگر دو بیمار با علائم یکسان توسط دو پزشک متفاوت معاینه شوند و هر یک نسخه های متفاوتی دریافت کنند  به این مسئله نویز گفته می شود. 

یکی از ویژگی های بارز نویز این است که حتی در حالیکه در مورد هدف یا سوگیری هیچ اطلاعاتی ندارید، نویز کاملا قابل تشخیص و اندازه گیری است. به طور مثال حتی زمانیکه علت و نوع بیماری مشخص نیست می توان اختلاف بین تجویز دو پزشک را تشخیص داد. 

این ویژگی نویز در محتوی این کتاب مورد توجه قرار گرفته است زیرا نویسندگان این کتاب معتقدند  بسیاری از نتیجه‌گیری‌ها بر اساس قضاوت‌هایی انجام می شود که علت آن ها مشخص نشده یا حتی غیر قابل شناخت‌اند. در این کتاب که با ترجمه مهیار حسنی منتشر شده است علاوه بر توضیح  نویز و مفاهیم مرتبط با آن، چند راهکار ساده برای پیشگیری از نویز  و افزایش دقت در تصمیم گیری آمده است.

محتوی کتاب نویز شامل شش بخش اصلی است که در هر بخش آن توضیحات ویژه ای برای تشخیص نویز و  پیشگیری از آن و همچنین افزایش دقت در قضاوت راهکارهایی ارائه شده است.. در بخش اول کتاب اطلاعاتی برای تشخیص تفاوت های بین نویز و سوگیری ارائه شده است.بعلاوه،  در این بخش ایده ی «حسابرسی نویز» که می توان به کمک آن  میزان نویز را محاسبه کرد، ارائه شده است.   

در بخش دوم این کتاب به ماهیت قضاوت انسانی، چگونگی اندازه‌گیری دقت تصمیم گیری انسانی و همچنین مفهوم «نویز موردی پرداخته شده است.  نویز موردی به  تغییرپذیری قضاوت‌های افراد در مورد یک موضوع واحد در شرایط مختلف اشاره دارد و در این بخش به طور ویژه بررسی شده است. 

در بخش سوم  کتاب نویز مفهوم قضاوت پیش‌نگرانه به عنوان یک مدل قضاوتی رایج در پژوهش های انسانی مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین در این بخش، توضیحاتی پیرامون مزایای قواعد و الگوریتم‌ها نسبت به قضاوت‌های انسانی ارائه شده است.  در انتهای این بخش هم به این سوال که چرا تابه‌حال به نویز به عنوان یک خطای قضاوت توجه  نشده است؟! پاسخ داده می شود. 

در بخش چهارم این کتاب، دلایل اصلی بروز  خطای نویز شرح داده می‌شود. این دلایل شامل مواردی مانند تفاوت‌های شخصیتی،  تفاوت‌ در طرز فکر و نحوه استفاده افراد از معیارهای ارزیابی هستند.  

در بخش پنجم هم ضمن ارائه راهکارهایی برای کاهش نویز، کاربردهای عملی کاهش نویز بررسی شده است. همچنین رویکردی چندمنظوره برای ارزیابی بیشتر و اخذ تصمیمات قابل اعتماد و دقیق ارائه شده است. در نهایت در آخرین بخش این کتاب یعنی بخش ششم، پاسخ این پرسش که چه سطحی از نویز به‌جاست؟ داده شده است و به این نکته اشاره شده است که حذف کامل نویز در برخی حوزه‌ها ممکن است نشدنی یا بسیار پرهزینه باشد. 

مطالعه این اثر به تمامی پژوهشگران و علاقه‌مندان به حوزهٔ روان‌شناسی عمومی و علاقه مندان به توسعه فردی توصیه می شود. 

آشنایی با نویسندگان  کتاب نویز 

این اثر تحسین شده حاصل تلاش های مشترک سه نویسنده به نام های کاس سانستین، دنیل کالمن و اولیویه سیبونی است. 

کاس سانستین (Cass R. Sunstein) 

کاس سانستین زاده 1945 در کنکورد ایالت ماساچوست؛ نویسنده، پژوهشگر و سیاستمدار اهل ایالات متحده آمریکا است. او مدرک کارشناسی و دکتری خود را در رشته حقوق از دانشگاه معتبر هاروارد کسب کرده است. وی در حوزه‌های قانون اساسی، قوانین حفظ محیط‌زیست، قوانین اداری و اقتصاد رفتاری مطالعات گسترده‌ای داشته است. از آثار دیگر استاین می‌توان به «طرح دموکراسی، قانون اساسی چیست؟»، «تطابق، قدرت تاثیر گذاری اجتماعی» و «فمینیسم و تئوری‌های سیاسی» اشاره کرد.

دنیل کانمن (Daniel Kahneman

دنیل کالمن، زاده 1934 نویسنده، اقتصاددان و استاد روانشناسی در دانشکده وودرو ویلسون دانشگاه پرینستون است. کالمن فعالیت های گستره ای در زمینه روانشناسی و اقتصاد داشته است و در سال 2002  موفق به اخذ ب  جایزه نوبل شده است. دنیل کالمن همچنین در سال  2011، توسط مجله Foreign Policy magazine در لیست بهترین متفکران دنیا قرار گرفت. یکی دیگر افتخارات کلمن معرفی شدن به عنوان  هفتمین اقتصاددان تأثیرگذار در جهان در  سال 2015 توسط هفته نامه معتبر  Economist listed است. 

اولیویه سیبونی (Olivier Sibony)

 اولیویه سیبونی نویسنده و مشاور و مدرس HEC پاریس، دیگر نویسنده کتاب نویز است. سیبونی از اعضای هیئت علمی دانشکده بازرگانی دانشگاه آکسفورد و عضو هیئت مدیره شرکت‌های مشاوره و سرمایه‌گذاری مختلف است.  او به بسیاری از مدیران ارشد در مورد تصمیم‌گیری استراتژیک و عملیاتی مشاوره داده است. 

بیشتر بخوانید: معرفی کتاب رهبری از بالای خط؛ رویکردی جدید برای موفقیت پایدار

آشنایی با نویسندگان  کتاب نویز 
آشنایی با نویسندگان  کتاب نویز

فهرست کتاب نویز؛ خدشه ای بر قضاوت انسان 

همانطور که اشاره شد، محتوای این کتاب در قالب شش بخش ارائه شده است که هر بخش نیز از چند فصل تشکیل شده است. فهرست مطالب این کتاب به تفکیک بخش و فصل در ادامه آمده است. 

بخش اول: یافتن نویز

فصل اول: جرایم و مجازات‌های آمیخته با نویز

فصل دوم: یک سیستم دارای نویز

فصل سوم: تصمیمات منحصربه‌فرد

بخش دوم: ذهن شما ابزار اندازه‌گیری است

فصل چهارم: مسائل پیش روی قضاوت

فصل پنجم: خطای اندازه‌گیری

فصل ششم: تحلیل نویز

فصل هفتم: نویز موردی

فصل هشتم: چرا گروه‌ها نویز را تشدید می‌کنند؟

بخش سوم: نویز در قضاوت‌های پیش‌نگرانه

فصل نهم: قضاوت‌ها و مدل‌ها

فصل دهم: قواعد بدون نویز

فصل یازدهم: جهل عینی

فصل دوازدهم: وادی معمول

بخش چهارم: نویز چگونه ایجاد می‌شود؟

فصل سیزدهم: میان‌برهای ذهنی، سوگیری‌ها و نویز

فصل چهاردهم: فرایند تطبیق

فصل پانزدهم: مقیاس‌ها

فصل شانزدهم: الگوها

فصل هفدهم: منابع نویز

فصل هجدهم: قضاوت‌کنندگان بهتر برای قضاوت بهتر

فصل نوزدهم: رفع سوگیری و بهداشت تصمیم‌گیری

فصل بیستم: ترتیب ارائه‌ی اطلاعات در علم پزشکی قانونی

فصل بیست‌ویکم: کاربرد گزینش و تجمیع در حوزه‌ی پیش‌بینی

فصل بیست‌ودوم: رهنمودهای پزشکی

فصل بیست‌وسوم: تعریف مقیاس در ارزیابی‌ عملکرد

فصل بیست‌وچهارم: ساختار در زمینه‌ی استخدام‌

فصل بیست‌وپنجم: دستورالعمل ارزیابی‌های میانجی

بخش ششم: نویز بهینه

فصل بیست‌وششم: هزینه‌های کاهش نویز

فصل بیست‌وهفتم: کرامت

فصل بیست‌وهشتم: قواعد یا استانداردها؟

مرور و نتیجه‌گیری: نویز را جدی بگیرید

پس‌گفتار: جهانی با نویز کمتر

پیوست الف نحوه‌ی انجام حسابرسی نویز

پیوست ب چک‌لیستی برای ناظر تصمیم‌گیری

پیوست ج اصلاح پیش‌بینی‌ها

قدردانی

منابع

بیشتر بخوانید: معرفی 18 کتاب برتر در حوزه بازاریابی و فروش 

سخن پایانی پیرامون کتاب نویز

کتاب نویز؛ خدشه‌ای بر قضاوت انسان نوشته‌ی دنیل کانمن، اولیویه سیبونی و کاس سانستین، یک کتاب تاثیر گذار برای کاهش خطای انسانی در تصمیم‌گیری و قضاوت است. نویسندگان این کتاب بر این باورند که نویز و سوگیری دو عامل مهم و موثر در قضاوت هستند. در این کتاب ضمن توضیح مسئله نویز و علت ایجاد آن،  راهکارهایی ساده برای کاهش نویز و تصمیم گیری مطمئن ارائه شده است.  

از آنجایی که تشخیص خطای نویز چه در گفت و گوهای عمومی روزانه و چه در سطح سازمانی بسیار سخت است مطالعه این کتاب می تواند  نقش موثری در افزایش آگاهی افراد برای شناخت و کاهش نویز باشد. مطالعه این کتاب به تمام پژوهشگران ، مدیران و علاقه مندان به حوزه روانشناسی و توسعه فردی توصیه می شود. 

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *