منابع انسانی باید ویژگیهای متفاوتی نسبت به گذشته داشته باشد و به سمت مدرنشدن حرکت کند. در این مقاله قصد داریم، مفهوم منابع انسانی مدرن، ویژگیها و اهمیت آن را به طور کامل شرح دهیم. با این مقاله از تودی همراه باشید.
منابع انسانی مدرن چیست؟
منابع انسانی HR بخشی از کسبوکار است که مسئولیت جذب، استخدام، غربالگری و آموزش متقاضیان کار در شرکت را برعهده دارد. این واحد همچنین با فرایندها، روشها و استراتژیهای مختلف به حفظ، مشارکت و بهرهوری کارکنان کمک میکند.
منابع انسانی مدرن شکل تکاملیافته و بالغ منابع انسانی است. در این نوع مدیریت، منابع انسانی نقش حمایتی بیشتری ایفا میکند و بهعنوان محرک رشد ظاهر میشود. متخصصان این حوزه با ایجاد فرهنگ سازمانی پویا و پاسخگو به تغییرات محیطی، تلاش میکنند که سازمان موفقتر عمل کند.
سازمانهای با مدیریت منابع انسانی مدرن به تغییرات تکنولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی بهتر واکنش نشان میدهند. آنها سعی میکنند که نیروی کار خود را برای روبهروشدن با این تغییرات آماده نگه دارند. بدین ترتیب از تحولات ایجاد شده در صنعت و بازار آسیب نمیبینند و به سمت بهترشدن حرکت میکنند.
تفاوت منابع انسانی مدرن با منابع انسانی سنتی
تفاوتهای زیادی میان منابع انسانی مدرن و منابع انسانی سنتی وجود دارد. شناخت این تفاوتها به مدیران کمک میکند که رویکرد خود را نسبت به مدیریت منابع انسانی، اصلاح کنند. بدین ترتیب سازمان برای رقابت با رقبا تقویت میشود و میتواند با بهرهوری بیشتری عمل کند. در ادامه هریک از این تفاوتها را با ذکر جزئیات بیان میکنیم:
- هدف و تمرکز
در مدیریت منابع انسانی سنتی، تمرکز بر وظایفی مانند استخدام، حقوق و دستمزد و مدیریت کارکنان است. هدف، حفظ نیروی کار و اطمینان از اجرای قوانین و سیاستهای سازمانی توسط کارکنان است.
در مدیریت منابع انسانی مدرن، متخصصان فراتر از وظایف عادی و معمول اداری عمل میکنند. فعالیت آنها به طور مستقیم بر اهداف راهبردی سازمان تأثیر میگذارد. آنها علاوه بر مدیریت استعدادها و تعامل با کارکنان، باید مطمئن شوند استراتژیهای منابع انسانی با اهداف کسبوکار همسو است. - فناوری
مدیریت منابع انسانی به روش سنتی به فرایندهای دستی و کاغذی وابسته بود. منابع انسانی وظایفی مانند استخدام و ارزیابی عملکرد را بهصورت دستی انجام میداد که این موضوع وقت و هزینه زیادی از آنها میگرفت. همچنین بروز خطا در این روش بیشتر بود که افت بهرهوری را به همراه داشت.
در مقابل، در مدیریت منابع انسانی مدرن از فناوریهای پیشرفته مانند پیام رسان سازمانی و نرم افزار ATS استفاده میشود. در این روش، فناوری به کمک تیم مدیریت منابع انسانی میآید و وظایفی مانند مدیریت دادهها، حقوق و دستمزد و… بهصورت کارآمد انجام میشود. - تعامل و توسعه کارکنان
کارکنان در منابع انسانی سنتی، نیروی کار هستند و نیازی به توسعه شخصی و تعامل با آنها نیست. در روش سنتی، برنامههای آموزشی کارکنان محدود است و آنها تنها به وقت ضرورت آموزش میبینند.
اما در مدیریت منابع انسانی مدرن، تعامل با کارکنان و تأمین رفاه و توسعه مستمر آنها اهمیت زیادی دارد. در این روش به پرورش استعدادها و ایجاد محیط کاری مثبت توجه زیادی میشود. - نقشها
متخصصان منابع انسانی در روش سنتی، بهعنوان مدیران اداری دیده میشوند که وظایفی مانند استخدام، حقوق و دستمزد و… را انجام میدهند. در دیدگاه مدرن، آنها شرکای استراتژیک سازمان هستند. متخصصان منابع انسانی در ساختارهای جدید در شکلگیری فرهنگ سازمانی، رهبری تغییرات و مشارکت در استراتژی کسبوکار، نقش مهمی ایفا میکنند. - انعطاف و سازگاری
ساختارهای قدیمی مدیریت منابع انسانی، انعطافپذیری کمی داشت. آنها باید وضعیت ایستای خود را در هر شرایطی حفظ میکردند و فرایندهای استاندارد تأیید شده را ادامه میدادند.
مدیریت منابع انسانی مدرن، این ساختارهای قدیمی و سخت را به ساختارهایی منعطف و سازگار تبدیل کردهاند. در این رویکرد از محیطهای کاری انعطافپذیر، کار از راه دور و سایر جریانهای مدرن کاری پشتیبانی میشود.
تغییر از مدیریت منابع انسانی سنتی به مدرن، بازتابی از تغییرات نوین ایجاد شده در محیطهای کاری است. این تغییرات ناشی از چالشهای جدیدی است که سازمانها با آن روبهرو شدهاند. برایناساس میتوان به اهمیت منابع انسانی مدرن بیشتر پی برد.
اهمیت منابع انسانی مدرن
همانطور که در تفاوت منابع انسانی مدرن با منابع انسانی سنتی دیدیم، در رویکرد جدید نقشها متفاوت با رویکرد سنتی است. در شیوه مدرن، متخصصهای منابع انسانی فراتر از کارهای ساده اداری فعالیت میکنند. آنها وظایف مهمی برای موفقیت استراتژیک سازمان برعهده دارند.
منابع انسانی مدرن به طور مستقیم بر عملکرد کسبوکار تأثیر میگذارد. متخصصهای این حوزه باید عملکرد نیروی انسانی را با اهداف تجاری همسو کنند و تضمین کنند که سازمان با تیم ماهر و باانگیزه کارکنان به سمت اهداف حرکت میکند. از همین رو، در مدیریت منابع انسانی مدرن حفظ استعدادها، بهبود و پرورش آنها اهمیت زیادی دارد.
منابع انسانی مدرن نقطه شروع حرکت سازمان به سمت ایجاد یک فرهنگ سازمانی متعالی است. در دوران جدید، انگیزهبخش بودن محیط کاری، بالابودن بهرهوری و رضایت کارکنان ضرورت دارد. متخصصهای منابع انسانی باید به شکلگیری یک فرهنگ فراگیر، همدل و پیشرو در سازمان کمک کنند.
علاوه بر این، بسیاری از تغییرات و تحولات سازمانی باید با مدیریت منابع انسانی مدرن انجام شود. ورود فناوریهای جدید، تغییر در ساختار سازمان، ادغام و… احتیاج به مدیریت همهجانبهنگر منابع انسانی دارد. متخصصها باید با تعامل با کارکنان، آموزش و هدایت آنها، زمینه را برای ایجاد تغییر در سازمان مهیا کنند.
همچنین برخلاف گذشته که منابع انسانی به موضوعاتی مثل مسئولیت اجتماعی، پایداری و… توجه کمی میکرد، این موضوعات بسیار پراهمیت شدهاند. منابع انسانی مدرن بیشترین مسئولیت را در ایجاد هنجارهای اخلاقی، تعریف و اجرای آنها برعهده دارد. از این طریق است که سازمان میتواند خودش را بهعنوان یک برند مسئول معرفی کند.
از منابع انسانی سنتی به منابع انسانی مدرن
اکنون باتوجه به اهمیت منابع انسانی مدرن، این سؤال مطرح میشود که چگونه میتوانیم این نگرش را در سازمان پیاده کنیم؟ همانطور که میدانیم مدیریت منابع انسانی به شیوه مدرن احتیاج به دیدگاهی جامع و همهجانبهنگر دارد.
در بخش فناوری، سازمان برای مدیریت منابع انسانی مدرن باید از ابزارهایی مانند نرم افزار ATS و پیامرسان سازمانی استفاده کند. این ابزارها بهرهوری را در بخشهای مختلف از جمله استخدام، یادگیری و توسعه و… افزایش میدهند. بهعنوانمثال ATS تودی مجهز به هوش مصنوعی است که این ویژگی، بررسی و تجزیهوتحلیل دادهها و رزومهها را آسان کرده است.
منابع انسانی در موضوع فرهنگ سازمانی، باید اقدامات آموزشی و ترویجی مختلفی انجام دهد. متخصصان این حوزه باید به تقویت و شفافیت بیشتر ارتباطات سازمانی کمک کنند. برگزاری نظرسنجیها و جلسات گفتگو و دریافت بازخورد بسیار راهگشا است.
علاوه بر این، منابع انسانی باید کارگاههای آموزشی مختلفی با موضوع هوش هیجانی، تقویت همدلی و… برای کارکنان برگزار کند. این کارگاهها مهارتهای بینفردی را تقویت میکند و از بروز تعارضات در سازمان میکاهد.
برگزاری برنامههای تقدیر از کارکنان، برگزاری رویدادهای ورزشی و تفریحی و اجرای طرحهای رفاهی و حمایتی از جمله اقدامات دیگر منابع انسانی مدرن در بخش فرهنگ سازمانی است.
برای انتقال از منابع انسانی سنتی به منابع انسانی مدرن باید به تصمیمگیری دادهمحور روی آورد. منابع انسانی باید با استفاده از سنجهها و شاخصهای دقیق و بهروز، عملکرد استعدادها را ارزیابی کند. تقویت چنین رویکردی در سازمان به برنامهریزی برای جانشینپروری، پرورش مهارتها و… کمک میکند.
بنابراین، ایجاد منابع انسانی مدرن در سازمان فعالیتی چندبعدی است که به تغییر رویکرد در بخشهای مختلف احتیاج دارد. برای بعضی از سازمانها این کار با سرمایهگذاریهای بزرگ تحقق مییابد و برای بعضی دیگر، با چند تغییر جزئی ممکن میشود. نکته مهم آن است که سازمان از بخشهای نیازمند تحول، آگاهی کامل داشته باشد.
نتیجه؛ منابع انسانی مدرن، کلید تحول سازمانی
در این مقاله، منابع انسانی مدرن را معرفی کردیم و تفاوت آن با منابع انسانی سنتی را شرح دادیم. نگرش جدید در منابع انسانی از جنبههای مختلفی با دیدگاه سنتی فرق دارد که درک و شناخت این موضوع اهمیت زیادی دارد.
سازمانها باید از روشهای مختلف مانند استفاده از ATS تودی برای مدرن کردن منابع انسانی اقدام کنند. برای دریافت نسخه دموی رایگان این نرمافزار و مشاورههای بیشتر، همینالان با همکاران ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
منابع انسانی مدرن، رویکردی جدید به منابع انسانی است. در این رویکرد به رشد و توسعه سازمان و آمادگی آن برای مقابله با تغییرات از زاویه منابع انسانی بیشتر توجه میشود.
این دو نگرش در بخشهای مختلفی مثل هدف و تمرکز، فناوری، تعامل و توسعه کارکنان و… با هم فرق دارند.
منابع انسانی مدرن به دلیل نقش پررنگی که در ارتقای فرهنگ، زمینهسازی تغییرات، توسعه کسبوکار و مسئولیت اجتماعی سازمان ایفا میکند، بسیار اهمیت دارد.
برای این کار باید در بخشهای مختلف نظیر فناوری، فرهنگ سازمانی و دادهمحوری تغییرات ایجاد کرد.