Search
Close this search box.
مدیریت رفتار سازمانی چیست و چه کاربردی در سازمان ها دارد؟

مدیریت رفتار سازمانی چیست و چه کاربردی در سازمان ها دارد؟

راهنمای مطالعه
در این مقاله به طور کامل به تعریف مدیریت رفتار سازمانی، بٌعدها و جوانب مختلف آن و همچنین انواع مدل های رفتار سازمانی پرداخته شد. با مطالعه این مطلب علاوه بر شناخت رفتار سازمانی و اهمیت آن، با راهکارهای مهم برای مدیریت بهتر کسب و کار که در نهایت مزایای مختلفی برای سازمان به همراه دارد، نیز آشنا خواهید شد.

انسان هایی که در محیطی مشترک با هم کار می کنند یا به نوعی تعامل دارند، برای برقراری ارتباط موثر و سازگار با یک دیگر لازم است که با یک دیگر وجه اشتراک داشته باشند. اما بدیهی است که افراد در جوامع مختلف، خانواده های متفاوت و با سطح فرهنگ و تربیت های مختلفی تربیت شده اند و سپس در جوامع و مراکز بزرگ تری کنار یک دیگر قرار می گیرند. این افراد ممکن است به دلایل ذکر شده، در ابتدا وجه اشتراکی با یک دیگر نداشته باشند. حتی در بسیاری مواقع حتی شاهد رفتارهای مختلف و متفاوتی از دو فرد هستیم که کاملا طبیعی است. بنابراین در این جا مبحث مهم رفتار سازمانی مطرح می شود، تا افراد بتوانند در محیط کار و جوامع بزرگ با یک دیگر به راحتی تعامل و ارتباط سازنده داشته باشند.

به طور کلی می توان گفت که مدیریت رفتار سازمانی، به نوعی وجوه اشتراک بین کارمندان است که کمک می کند افراد با یاد گرفتن رفتارهای سازنده کنار افراد جدید و کاملا متفاوت با یک دیگر، ارتباط صمیمانه و قابل قبولی داشته باشند. امروزه اهمیت یادگیری و توجه به مدیریت رفتار سازمانی تا حدی افزایش یافته که پرداختن به این موضوع و عوامل موثر بر رفتار سازمانی خالی از لطف نیست. به همین منظور در ادامه این مطلب به بررسی کامل تعریف مدیریت رفتار سازمانی می پردازیم.

تعریف رفتار سازمانی Organizational Behavior | OB

رفتار سازمانی مخفف عبارت Organizational Behavior | OB است. برای درک بهتر تعریف رفتار سازمانی می توان گفت که منظور از مدیریت رفتار سازمانی بررسی کردن نحوه تعامل افراد مختلف و فعال در یک سازمان است. رفتار سازمانی و مدیریت کردن آن تعامل انسان هاو افرادی که در یک سازمان یا جمع با یک دیگر تعامل و برخورد دارند، را بررسی می کند. در واقع بدیهی است که افراد با توجه به این که افکار و فرهنگ های مختلفی دارند، رفتارهای متفاوتی نیز در مکان ها و جوامع مختلف نیز از خود نشان می دهند. اهمیت این تفاوت در مکان های مختلف به گونه ای است که افراد در محیط کار یک رفتار از خود نشان می دهند و در محیط کار نیز رفتار متفاوتی دارند. علاوه بر این، عوامل مختلف دیگری بر رفتار انسان ها در مکان های مختلف بستگی دارد که مهم ترین عوامل به شرح زیر است:

بستگی دارد که همکار فرد زن باشد یا مرد؟

رفتار همکار یا سایر افراد حاضر در جمع چگونه است؟

همکار یا همکاران همشهری یا هموطن باشند یا خیر؟

همکاران در یک سطح هستند یا خیر؟

آیا کارمندان در یک قسمت و بخش کار می کنند یا خیر؟

بنابراین می توان گفت که درک رفتار سازمانی و مدیریت آن تا حدی پیچیده و دشوار است که لازم است مدیر سازمان و سایر افراد فعال در سازمان و نهادهای دولتی به طور کامل با علوم روانشناختی، روانشناسی، به بررسی کردن این رفتارها پرداخت.

بیشتر بخوانید: مزایای نرم افزار جذب و استخدام ATS تودی برای سازمان شما

تعریف رفتار سازمانی Organizational Behavior | OB
تعریف رفتار سازمانی Organizational Behavior | OB

تعریف رفتار سازمانی؛ مدیریت رفتار سازمانی چیست؟

تا این قسمت از مقاله به تعریف رفتار سازمانی و تاثیر آن در محیط کار پرداختیم. اما سوال مهم تری که در این جا مطرح می شود این است که منظور از مدیریت رفتار سازمانی چیست؟ مدیریت رفتار سازمانی شامل اقدامات و فرایندهایی است که در طی آن به کارمندان آموزش داده می شود که چه رفتاری در محل کار داشته باشند؟ در واقع در سازمان های بزرگ که قدمت و سابقه کار چند ساله وجود دارد، در رفتار کارکنان ویژگی های مشترکی را مشاهده خواهید کرد که می توان گفت یک رفتار سازمانی برای کارمندان محسوب می شود.

به طور کلی در صورتی که مدیر سازمان رفتار سازمانی را برای کارکنان تعریف نکرده باشد، یا این که اقدام به مدیریت رفتار سازمانی نکند، نه تنها کارمندان رفتار سازمانی را نمی پذیرند؛ بلکه، مدیریت آن در طول زمان غیر ممکن خواهد بود. بنابراین در تعریف مدیریت سازمانی موضوع مهم اهداف مدیریت سازمانی مطرح می شود که باید به کارمندان آموزش داده شود که با ارباب رجوع، با همکاران جدید و تمام افرادی که با آن ها به نوعی تعامل دارند، چه برخوردی داشته باشند؟ رعایت و پایبندی به اهداف مدیریت رفتار سازمانی کمک می کند که کارمندان کنار یک دیگر تعامل سازنده ای داشته باشند و رضایت آن ها نیز در محیط کار افزایش می یابد.

اهمیت مدیریت رفتار سازمانی در محیط کار

کلیه سازمان ها و نهادهای دولتی و خصوصی که راه اندازی می شوند، به دنبال کسب درآمد و پیشرفت کردن هستند و این پیشرفت و رشد در گرو فعالیت و رفتار و برخورد کارکنان و افراد فعال در سازمان است. در واقع منابع انسانی به عنوان یکی از مهم ترین عناصر و فاکتورها برای یک سازمان شناخته می شوند. بنابراین یکی از مهم ترین اقداماتی که مدیران سازمان ها علاوه بر بررسی مدیریت رفتار سازمانی باید مدنظر داشته باشند، تشکیل دادن یک تیم قدرتمند است.

بنابراین یکی از مهم ترین چالش هایی که مدیران سازمان های بزرگ و کوچک با آن روبرو هستند، دعوت به کار کردن و مدیریت افراد مختلفی است که طرز فکر، شخصیت، رفتار، و فرهنگ اجتماعی متفاوتی با یک دیگر دارند. چرا که افزایش این تفاوت های رفتاری و فرهنگی در صورت عدم مدیریت شدن باعث به وجود آمدن چالش ها و مشکلات بزرگی برای کل سازمان می شود. برای مثال برخی افراد ممکن است طبق عادت همیشگی خود، در محیط کار هم با صدای بلند صحبت می کنند، با صدای بلند می خندند و حتی به  تلفن های غیر ضروری هم در محل کار جواب می دهند. این افراد بدون این که خودشان بدانند یا به رفتار خود توجه کنند، باعث می شود که تمرکز سایر کارکنان به هم می ریزد و ممکن است برخی افراد که تحمل این رفتارها را نداشته باشند، تا چند ساعت زمان ببرد که مجددا بتوانند تمرکز کنند.

بنابراین زمانی که مدیر سازمان بخواهد تک تک این رفتارها و اخطارها را به کارکنان گزارش دهد، وقت و انرژی زیادی از او هدر می رود و در نهایت به مسئولیت های بزرگ تر هم نمی توانند رسیدگی کنند. اما با روی کار کردن و استفاده از مبحث مدیریت رفتار سازمانی، می توان تا حد قابل توجهی این مشکلات را مدیریت و حتی به صورت کامل برطرف کرد.

برای مثال در بسیاری از شرکت های بزرگ، اصول کار در مرکز را روی رعایت سکوت و مطرح کردن مشکلات به صورت خصوصی قرار می دهند. این کار در نهایت باعث می شود که کم کم تک تک همکاران به این اصول پایبند باشند و حتی کارمندان جدیدی هم که استخدام می شوند، ملزم به رعایت این قوانین و رفتارها هستند.

اهداف مدیریت رفتار سازمانی چیست؟

همان طور که می دانید یکی از مهم ترین چالش هایی که مدیران سازمان ها و حتی شرکت های کوچک با آن روبرو هستند، استخدام کردن نیروی کار است. بنابراین یکی از مهم ترین اقداماتی که مدیر شرکت ها و نهادهای مختلف باید به آن توجه داشته باشند، استخدام کردن و تشکیل یک تیم با توجه به نیازهای آن شرکت یا سازمان است. پس از آن باید مدیر سازمان نیز یاد بگیرد و بداند که خودش باید با اعضای تیم و کارکنان خود چه برخوردی داشته باشد؟ در واقع مدیر سازمان باید به گونه ای رفتار خود را مدیریت کند، که رفتار کارمندان و کارکنان نیز به سمت و سوی اهداف او کنترل و هدایت شود. در این صورت است که استراتژی های سازمان با اهداف کل آن در یک سمت و سو قرار می گیرد و باعث می شود یک شرکت رشد و پیشرفت کافی و مورد انتظار را داشته باشد.

برای درک بهتر رفتار سازمانی و مدیریت رفتار سازمانی می توان گفت که رفتار سازمانی در همه مجموعه های بزرگ و کوچک وجود دارد. بنابراین اگر مدیر مجموعه به صورت هدفمند و طبق استراتژی و اهداف خود این رفتارها را برنامه ریزی و کنترل نکرده باشند، رفته رفته کارمندان این رفتار سازمانی را بر اساس عادات رفتاری و حتی فرهنگ اجتماعی خود شکل می دهند. در برخی موارد ممکن است رفتارهای سازمانی، با ارزش های کل سازمان مطابقت نداشته باشند و حتی به نوعی با یک دیگر تداخل داشته باشد. در نهایت تداوم داشتن رفتاری که با ارزش های سازمان مطابقت ندارد، باعث عدم نارضایتی مدیران و عدم پیشرفت سازمان در طولانی مدت خواهد شد.

اهداف مدیریت رفتار سازمانی چیست؟

بنابراین می توان گفت که یکی از مهم ترین اهداف مدیریت رفتار سازمانی، انجام برنامه ریزی های درست و به موقع، و استفاده کردن از مزیت هایی است که در نهایت برای سازمان به همراه دارد. علاوه بر این، از جمله مهم ترین اهداف سه گانه مدیریت رفتار سازمانی می توان موارد زیر را نام برد:

کنترل رفتار کارکنان 

یکی از مهم ترین اهداف مدیریت رفتار سازمانی، قابلیت کنترل کردن رفتار کارکنان است. در واقع همان طور که در پاراگراف های بالاتر نیز ذکر شد، وجود تفاوت های زیاد بین فرهنگ، تربیت و اهداف مختلفی که کارکنان مختلف دارند، باعث به وجود آمدن رفتارهای مختلف می شود. بنابراین با استفاده از تعریف مهم رفتار سازمانی چیست؟ می توان حتی با کنار هم قرار دادن و کمک افراد با رفتارها و فرهنگ های مختلف هم، فعالیت های موثر و مهمی برای بهبود وضعیت شرکت انجام داد. به صورتی که با کنترل رفتار کارکنان در نهایت می توان به کارکنان هم کمک کرد که با کم ترین میزان اصطکاک کنار یک دیگر رفتار مناسب و در جهت اهداف سازمان داشته باشند.

تاثیر کنترل رفتار کارکنان در مدیریت رفتار سازمانی

با توجه به اهمیت مدیریت رفتار انسانی و تاثیر آن روی کنترل رفتار کارکنان، می توان گفت که با بهره گیری از رفتار سازمانی در مدیریت، بازدهی کارکنان کنار یک دیگر افزایش می یابد و عملکرد کل تیم کنار یک دیگر نیز بهبود می یابد. برای مثال با استفاده از مدیریت رفتار سازمانی، می توان رفتاری مانند تمرکز کامل کارکنان را به عنوان یک رفتار سازمانی مهم برای کارمندان تعریف و مشخص کرد.

بنابراین زمانی که تمرکز به عنوان یک رفتار سازمانی در صدرقرار گیرد، کارمندان نیز زمانی که مشغول کار هستند، تمام تمرکزشان را روی کار قرار می دهند و بهره وری آن ها نیز افزایش می یابد. همچنین آن ها می توانند پس از اتمام کار با یک دیگر گفتگو و استراحت کنند و حتی در مورد مواردی غیر از کار با هم صحبت کنند. در چنین سازمان هایی همه برنامه ها در زمان مشخص خود و طبق برنامه ریزی های انجام شده در زمان موعد انجام می شود. همچنین کارکنان به دلیل تعامل سازنده ای که با یک دیگر دارند، میزان رضایت شغلی آن ها افزایش می یابد.

قابل پیش بینی بودن رفتار کارکنان

زمانی که یک سازمان رفتارهای سازمانی تعیین شده و قابل مدیریتی داشته باشد، رفتار کارکنان در موقعیت های مختلف قابل پیش بینی خواهد بود و هیچ گونه رفتار غیر قابل پیش بینی نخواهند داشت. بنابراین می توان گفت که پیش بینی جز مهم ترین اهداف رفتار سازمانی محسوب می شود. بدین صورت که اگر رفتار درست به عنوان یک الگو و قانون محل در سازمان تعریف و شناخته شده باشد، مدیر نیز می تواند رفتار کارمندان در مواقع مختلف را پیش بینی کند و حتی کارمندان را تا حدی زیادی بشناسد. در واقع زمانی که مدیر سازمان قصد انجام یا تنظیم کردن برنامه ریزی های جدید را دارد، حتی می تواند تشخیص دهد که رفتار سایر کارمندان و عملکرد آن ها چگونه خواهد بود.

توجیه شدن کارمندان

زمانی که کارمندان در یک سازمان از دلیل انجام کارها و تصمیماتی که در شرکت انجام می شود، مطلع باشند، آن را سریع تر و بهتر می پذیرند. اما در صورتی که چرایی و دلیل اصلی انجام آن کار برای کارمندان تعریف نشده یا در جریان نباشند، از انجام وظایف جدید یا خودداری می کنند یا به دنبال علتی برای انجام ندادن آن کار می گردند. بنابراین می توان گفت که یکی از مهم ترین اهداف تعریف و مدیریت رفتار سازمانی این است که کارمندان توجیه شوند و دلایل انجام کارها را بدانند تا بهتر و سریع تر آن را بپذیرند.

برای مثال در صورتی که یک کارمند حین کار بلند صحبت کند، مدیر بدون توضیح دادن به او هشدار دهد که باید سکوت کند؛ ممکن است کارمند آزرده شود و دلیل این اخطار را متوجه نشود. اما در صورتی که رعایت سکوت در محیط کار به عنوان یک رفتار سازمانی شناخته شود؛ کارمندان با پذیرش بهتری آن را رعایت می کنند.

تصمیم گیری موثر

زمانی که ساختار سازمانی یک سازمان به درستی طراحی شده باشد، تصمیم گیری های لازم در مورد پروژه ها و حتی فرایندهایی که به صورت روزانه یا طولانی مدت انجام می شوند، نیز به بهترین نحو صورت می گیرد. چون با تعریف مدیریت رفتار سازمانی هر کدام از اعضا و کارمندان با وظایف خود آشنا هستند و حتی می توانند به صورت تک نفره و مجزا از کار و کمک همکاران دیگر به وظایف خود عمل کنند.

داشتن محیط کار سالم

در سازمانی که کارمندان با وظایف خود آشنا هستند، مدل رفتاری سازمانی صحیحی در آن انجام می شود و همچنین یک رفتار سازمانی مشخص شده وجود دارد، کارمندان در محیطی سالم تر و با رفتار سازگارتر با یک دیگر تعامل و برخورد خواهند داشت. بنابراین پس از مدتی اگر محیط کار را ارزیابی کنید، متوجه اهمیت رفتار سازمانی و مدیریت آن برای ایجاد یک محیط کار سالم خواهید شد. چون در محیط کار سالم، کارمندان به احترام متقابل، همکاری و هم فکری اهمیت می دهند و به آن پایبند هستند.

مطالعه بیشتر: نسل زد چه کسانی هستند؟ | بررسی مهمترین چالش های مدیریت نسل z

اهداف مدیریت رفتار سازمانی چیست؟
اهداف مدیریت رفتار سازمانی چیست؟

اهداف مدیریت رفتار سازمانی چیست؟؛ انواع مدل های رفتار سازمانی

یکی از مهم ترین اقداماتی که مدیران سازمان ها برای بهبود و مدیریت رفتار سازمانی باید انجام دهند، شناخت انواع مدل های رفتار سازمانی و بررسی فرایندهایی است که در اجرای انواع مدل های رفتار سازمانی تاثیر گذار است. در واقع شناخت مدل های رفتار سازمانی مختلف به مدیران سازمان ها کمک می کند که با ارائه کردن طرح های راهبردی و کاربردی مهم، میزان عملکرد موثر کارمندان را افزایش دهند. به طور کلی چند مدل رفتار سازمانی وجود دارد که اجرای آن ها می تواند تاثیرات مثبت و منفی زیادی در عملکرد کارکنان و وضعیت کل سازمان داشته باشد. از جمله مهم ترین انواع مدل های رفتار سازمانی می توان موارد زیر را نام برد:

مدل استبدادی

یکی از مدل های رایجی که در گاشته و حتی تاکنون توسط برخی از مدیران سازمان ها اجرا می شود، مدل استبدادی است. در این روش مدیر سازمان مانند یک فرمانده عمل کرده و به سایر کارمندان به چشم زیر دست نگاه می کند. در این مدل رفتار سازمانی جایگاه مدیر سازمان کاملا تثبیت و معرفی شده و حتی کارمندان هم می دانند که رعایت نکردن رفتار سازمانی ممکن است چه عواقبی برای آن ها داشته باشد. در صورتی که این مدل رفتاری تداوم داشته باشد، کارمندان از ترس کاهش حقوق یا اخراج شدن کار می کنند نه با عشق و علاقه.

مدل مراقبتی

در مدل مراقبتی رفتار سازمانی مدیر مجموعه همواره توجه دارد که از نیازهای شخصی کارمندان مراقبت کند. برای مثال در این گونه سازمان ها به منظور افزایش رضایت کارکنان مزایای مختلفی از جمله خدمات بازنشستگی، خدمات درمانی، پرداخت اضافه کار و … برای کارمندان در نظر گرفته می شود. در سازمان هایی که مدیر مجموعه از مدل رفتار سازمانی مراقبتی تبعیت می کند، کارمندان نیز با وفاداری و احساس بهتری در مجموعه کار می کنند و احساس رضایت بیشتری دارند.

مدل سیستمی

مدل سیستمی رفتار سازمانی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل در بهبود و رشد فرهنگ سازمانی و مثبت گرا شناخته می شود. در واقع در مدل سیستم مدیر سازمان می داند که افراد دارای استعدادها و توانایی های مختلف هستند. به همین دلیل برای کدام از نیروهای کاری خود ارزش قائل می شود و آن را مهم تلقی می کند. هدف اجرا و پایبند بودن بر مدل سیستمی در سازمان ها برقراری تعادل بین پتانسیل های کارکنان و اهداف کل سازمان است. در نهایت با اجرای این مدل سیستمی مدیران تلاش می کنند که احساس خوش بینی، رضایت، اعتماد به نفس، و امید در کارکنان ایجاد شود. همچنین این کار در طولانی مدت باعث افزایش پایبندی و وفاداری کارکنان و متعهد شدن آن ها می شود.

مدل مشارکتی

در رفتار سازمانی با مدل مشارکتی مدیر مجموعه سعی می کند که مانند یک مربی عمل کند تا قدرت به کلیه اعضای تیم داده شود تا عملکرد کافی و مورد انتظار مدیر سازمان را داشته باشند. هدف از انتخاب و اجرای مدل مشارکتی افزایش روحیه مسئولیت پذیری در کارکنان و افزایش و بهبود تعهد و پایبندی آن ها به سازمان می شود. چون در این مدل کارمندان باور دارند که به استعدادهای آن ها هم توجه شده و مهم تلقی می شوند.

مدل حمایتی

در مدل حمایتی مدیر مجموعه و سازمان همواره تلاش می کند تا عواملی که باعث افزایش انگیزه کارمندان می شود را شناسایی کند. همچنین به آن ها کمک می کند تا مهارت های خود را بهبود و ارتقا ببخشند. بنابراین در مدل حمایتی کارکنان نیز با حمایت مدیر مهارت های خود را تقویت می کنند و حتی مهارت های جدیدی یاد می گیرند که هم باعث رشد شخصی و هم پیشرفت کل سازمان می شود. یکی از اقداماتی که در مدل حمایتی انجام می شود، برگزار کردن دوره های آموزشی مختلف برای کارکنان است.

انواع مدل های رفتار سازمانی؛ عوامل موثر بر رفتار سازمانی چیست؟

طی بررسی های انجام شده توسط پژوهشگران فعال در حوزه مدیریت رفتار سازمانی و علوم روانشناختی، عوامل مختلفی بر رفتار سازمانی موثر هستند که مهم ترین عوامل به شرح زیر است:

انتخاب مدل رفتار سازمانی

یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذدار بر رفتار سازمانی، نوع مدل رفتاری است که توسط مدیر سازمان به صورت عمدا یا سهوا انتخاب می شود. برخی مدیران پیشرفت خود و به دست آوردن سود و درآمد زیادتر را در راس کار قرار می دهند و عملا به نتیجه رضایت کارکنان توجه زیادی ندارند. بنابراین صرفا سعی دارند که در مدت زمان سریع تری به اهداف مورد نظر دست پیدا کنند یا پیشرفت سازمان را بهبود ببخشند.

اشخاص (کارمندان)

یکی از عوامل تاثیر گذار دیگر در رفتار سازمانی اشخاص یا کارمندانی هستند که سابقه کار نسبتا طولانی تری در مقایسه با کارمندان دیگر دارند. بنابراین زمانی که یک کارمند جدید استخدام می شود، طبیعتا از رفتار کارمند قبلی الگو می گیرد و حتی ممکن است آن را تکرار کند. این مورد ممکن است در برخی موارد نتایج مثبت و در برخی شرایط دیگر نتایج منفی به همراه داشته باشد. بنابراین در این جا اهمیت مدیریت رفتار سازمانی و توجه و نظارت بر آن اهمیت پیدا می کند. چون با تعریف رفتار سازمانی نه تنها الگوی رفتاری کارمندان سابق بهبود پیدا می کند، بلکه کارمندان جدید نیز سعی دارند که بر این اهداف و اصول نیز پایبند شوند.

وجود فناوری

اهمیت وجود و استفاده از فناوری امروزه بر هیچ کس پوشیده نیست. همه ما می دانید با رشد و پیشرفت تکنولوژی و ورود آن به صنایع مختلف، در روند انجام اقدامات مختلف تغییر و تحولات زیادی رخ داده است. بنابراین سازمان ها نیز سعی دارند برای همگام بودن و عقب نیافتادن از رقبای خود روش های سنتی را کنار بگذارند و آن را با فناوری جایگزین کنند. بنابراین نقش تعامل انسان ها در محیط کار کمی کم رنگ تر شده اما هنوز حذف نشده است. بنابراین همین وجود فناوری سبب شده که روند مدیریت رفتار سازمانی نیز تغییر پیدا کند یا کم اهمیت تر جلوه داده شود.

ساختار سازمان

ساختار سازمان از ابتدا تا انتها تعیین کننده رفتار سازمانی است. بر همین اساس سازمان هایی که معمولا به دنبال پیشرفت هستند در روند کاری خود ریسک تغییر ساختار سازمان را می پذیرند و حتی در برخی مواقع مجبور به تعدیل کردن نیرو می شوند.  در واقع در این نوع سازمان ها که مدیر ریسک کرده و ساختار سازمان را تغییر می دهد، برخی از کارمندان به ویژه کارمندان قدیمی و با سابقه در برابر این تغییرات مقاومت می کنند. چون آن ها به روال کار معمولی و حتی تکراری خود عادت کرده اند و تعریف مدیریت رفتار سازمانی ممکن است برای آن ها خوشایند نباشد.

اهداف مدیریت رفتار سازمانی چیست؟؛ انواع مدل های رفتار سازمانی
اهداف مدیریت رفتار سازمانی چیست؟؛ انواع مدل های رفتار سازمانی

مهم ترین شاخص های رفتار سازمانی

همان طور که در پاراگراف های بالاتر هم ذکر شد، مطالعه و توجه به مدیریت رفتار سازمانی به مدیر سازمان ها کمک می کند تا در مورد نحوه رفتار و عملکرد کارکنان توجه داشته و آن را به نوعی مدیریت کنند که باعث رشد و پیشرفت کل سازمان شود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که در رفتار سازمانی شاخص ها و فاکتورهای مهمی تاثیر گذار هستند که مهم ترین شاخص ها به شرح زیر است:

پیاده سازی اقدامات لازم جهت ایجاد رفتار سازمانی

شرکت ها و سازمان های تازه تاسیس در مقایسه با شرکت هایی که سابقه کار طولانی تری دارند، به راحتی می توانند رفتار سازمانی را مدیریت کنند. چرا که در قدم اول این مدیران می توانند بر اساس یکی از مدل های رفتاری مدل رفتاری مناسب را انتخاب کرده و بر اساس آن به نوعی به کارمندان رفتار سازمانی را آموزش دهند. برای مثال مدیر سازمان با انجام اقداماتی نظیر استفاده از دستگاه حضور و غیاب و ثبت ساعت ورود و خروج می تواند کارمندان را موظف کند تا در زمان مقرر در محل کار حاضر باشند و زودتر هم محل کار را ترک نکنند.

پایبندی مدیر سازمان به رفتار سازمانی

زمانی که مدیر سازمان به وظایف و اهدافی که رفتار سازمانی را مشخص و تعریف می کند، پایبند باشد؛ کارمندان به خودی خود موظف به رعایت این وظایف و اصول خواهند بود. به صورتی که پس از مدت کوتاهی قوانین شرکت به عنوان یک عادت برای آن ها تبدیل شود.

خارج شدن از تک بعدی بودن

بدیهی است که کارمندان هر کدام وظایف و استعدادهای مختلفی دارند که به نوعی می تواند نشان دهنده نقاط قوت یا ضعف آن ها باشد. از طرفی زمانی که یک شرکت یا سازمان شروع به کار می کند، ممکن است در ابتدا قوانینی را وضع کند. اما با گذشت زمان به این موضوع پی ببرد که این قوانین در راستای اهداف شرکت نیست و حتی با آن تناقض دارد.

بنابراین یکی از رویکردهای مهمی که مدیر سازمان باید برای بهبود و مدیریت رفتار سازمانی انجام دهد، خارج شدن از تک بعدی بودن است. در واقع در برخی موارد باید پذیرفت که ممکن است در گذشته رفتار سازمانی یا قوانین اشتباه بوده باشد. علاوه بر این، لازم و ضروری است که طبق مدل سیستمی مدیر سازمان باور داشته باشد که کارمندان هر کدام با استعدادهای مختلفی استخدام شده اند؛ اما امکان و نیاز به تعریف رفتار سازمانی جدید برای همه آن ها وجود دارد.

مهم ترین شاخص های رفتار سازمانی؛ بهبود رفتار سازمانی چه تاثیری بر عملکرد افراد دارد؟

زمانی که مدیر سازمان مدیریت و بهبود رفتار سازمانی را در راس اهداف قرار دهند، طبیعتا بر رفتار کارمندان در بخش های مختلف و همچنین رشد و پیشرفت سازمان تاثیر زیادی خواهد داشت. از جمله بهترین مزایای مدیریت رفتار سازمانی بر عملکرد کارکنان می توان موارد زیر را نام برد:

امکان مشخص کردن اهداف کوتاه مدت و بلند مدت

مشخص کردن معیارهای سازمانی

درک متقابل مشکلات توسط مدیران و کارمندان

امکان ارزیابی مجدد معیارها

امکان استخدام و به کارگیری نیروی کار موثر

افزایش تعهد کارمندان

افزایش رضایت شغلی کارمندان

کاهش استرس کاری

ایجاد شادی مضاعف در محیط کار

افزایش انگیزه کارمندان

تقویت مهارت های رشد فردی و سازمانی

بهبود روند مدیریت مشتریان

امکان تشویق یا تنبیه کارمندان در صورت لزوم

مهم ترین شاخص های رفتار سازمانی؛ بهبود رفتار سازمانی چه تاثیری بر عملکرد افراد دارد؟
مهم ترین شاخص های رفتار سازمانی؛ بهبود رفتار سازمانی چه تاثیری بر عملکرد افراد دارد؟

جمع بندی مدیریت رفتار سازمانی

کسب و کارها و مشاغل مختلفی که در حوزه های فعالیتی مختلف راه اندازی شده و شروع به کار می کنند، همگی به نوعی به دنبال پیشرفت، افزایش سود و درآمد هستند. علاوه بر این، یکی از مهم ترین اهداف کسب و کارهای بزرگ و مدیریتی، حفظ و بهبود یا ارتقا جایگاه شغلی است. به همین منظور یکی از مهم ترین اقداماتی که در راستای رسیدن به این اهداف می توان انجام داد، مدیریت رفتار سازمانی است.

در این مقاله به طور کامل به تعریف مدیریت رفتار سازمانی، بٌعدها و جوانب مختلف آن و همچنین انواع مدل های رفتار سازمانی پرداخته شد. با مطالعه این مطلب علاوه بر شناخت رفتار سازمانی و اهمیت آن، با راهکارهای مهم برای مدیریت بهتر کسب و کار که در نهایت مزایای مختلفی برای سازمان به همراه دارد، نیز آشنا خواهید شد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *