Search
Close this search box.
همه چیز درباره بیمه اختیاری تامین اجتماعی + بررسی انواع بیمه اختیاری     

همه چیز درباره بیمه اختیاری تامین اجتماعی + بررسی انواع بیمه اختیاری     

راهنمای مطالعه

همه افراد با بیمه و مزایای آن در زندگی آشنا هستند اما براساس نوع شغل تحت پوشش انواع بیمه‌های تامین اجتماعی از جمله اجباری یا اختیاری قرار می‌گیرند. برای انتخاب بیمه مناسب لازم است که بدانید بیمه اختیاری چیست و چه مزایایی دارد؟ به طور کلی بیمه اختیاری به همه افرادی که تحت پوشش هیچ بیمه‌ای نیستند ارائه می‌شود و افراد متقاضی با مراجعه به شعب سازمان تامین اجتماعی می‌توانند مدارک مورد نیاز را ارائه کرده و قرارداد بیمه را منعقد کنند. افراد با ثبت بیمه اختیاری مشمول خدمات این بیمه می‌شوند و باید در موعد مقرر در هر ماه یا 2 ماه یکبار حق بیمه خود را پرداخت کنند. در این مقاله قصد داریم به بررسی بیمه اختیاری تامین اجتماعی و انواع آن بپردازیم.

بیمه اختیاری چیست؟

به طور کلی بیمه‌های تامین اجتماعی به دو دسته خویش‌فرما و اجباری تقسیم می‌شوند. بیمه خویش‌فرما شامل بیمه های اختیاری  و بیمه مشاغل آزاد است. افرادی که تحت پوشش هیچ‌گونه بیمه‌ای نیستند می توانند با پرداخت حق بیمه اختیاری به صورت ماهیانه تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گیرند. افراد با پرداخت حق بیمه ماهانه از مزایایی خدمات درمانی، بیمه بازنشستگی، از کار افتادگی و فوت از طریق بیمه تامین اجتماعی قرار می گیرند. اما به افراد دارای بیمه به طور اختیاری، حق بیمه بیکاری تعلق نمی گیرد و در صورت پرداخت نکردن حق بیمه قرار آنها لغو می‌شود که برای بهره‌مندی از این بیمه نیاز به به ثبت نام مجدد است. در واقع بیمه به طور اختیاری بیمه‌ای است که افراد با مراجعه به سازمان تامین اجتماعی خواستار تنظیم قرارداد بیمه اختیاری هستند و باید در زمان مقرر حق بیمه خود را پرداخت کنند.

بیمه اختیاری چیست؟
بیمه اختیاری چیست؟

چه کسانی واجد شرایط استفاده از بیمه اختیاری هستند؟

براساس شرایط ثبت نام بیمه تامین اجتماعی اختیاری و قوانین بیمه اختیاری افراد می‌توانند قرارداد بیمه اختیاری را منعقد کنند که دارای شرایط زیر باشند:

  1.   از جمله شرایط بیمه اختیاری تامین اجتماعی داشتن حداقل 30 روز سابقه پرداخت حق بیمه است.
  2.   یکی دیگر از تامین اجتماعی شرایط بیمه اختیاری داشتن حداکثر 55 سال سن است.
  3.   در صورت داشتن سن بالایی 55 سال در زمان ثبت نام بیمه براساس ضوابط بیمه اختیاری متقاضی باید به میزان مدت مازاد سن، سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد.
  4.   در صورتی که متقاضی قبلا با تامین اجتماعی قرارداد بیمه اختیاری ثبت کرده باشد می‌تواند تا سه بار قرارداد بیمه اختیاری را بدون محدودیت و شرط سنتی منعقد کند و مدت زمان قطع بودن بیمه جزء سوابق بیمه بشمار نمی‌رود.  
  5. چنانچه فرد دارای سابقه بیمه از صندوق‌های دیگر بیمه‌ها داشته باشد به عنوان سابقه بیمه تامین اجتماعی محاسبه نمی‌شود.
  6. افرادی که براساس قانون استخدام کشوری بازخرید شده‌اند در صورتی که کسورات خود را به سازمان منتقل کنند می‌توانند بیمه اختیاری ثبت نام کنند.
  7. افرادی که از طریق سازمان‌های دیگر دارای سابقه بیمه باشند و از پوشش بیمه تامین اجتماعی خارج شده‌اند به اعتبار سابقه بیمه قبلی نمی‌توانند بیمه اختیاری داشته باشند.

مطالعه بیشتر: نرم افزار مدیریت منابع انسانی تودی

معرفی انواع بیمه تامین اجتماعی اختیاری

همانطور که پیش از این بیان شد بیمه اختیاری یکی از انواع بیمه‌های خویش فرمای سازمان تامین اجتماعی است که افراد به صورت اختیاری اقدام به انعقاد قرارداد بیمه می‌کنند و از مزایای آن استفاده می‌کنند. به طور کلی افرادی که مشاغل خانگی یا فریلنسری دارند از این نوع بیمه استفاده می‌کنند. در ادامه ضمن پاسخ به این سوال که بیمه های اختیاری کدامند؟به بررسی برخی از انواع بیمه های اختیاری می‌پردازیم.

بیمه اختیاری گروهی

یکی از انواع بیمه خود اختیاری بیمه توافقی اختیاری گروهی  است. در پاسخ به این سوال که بیمه اختیاری گروهی چیست؟ باید بگوییم که یکی از انواع بیمه اختیاری تامین اجتماعی بیمه اختیاری توافقی یا گروهی است که افراد واجد شرایط و تحت پوشش بیمه‌ای با ضوابط حمایتی خاص می‌توانند از آن استفاده کنند. بیمه اختیاری گروهی به صورت فردی و گروهی به افراد ارائه می‌شود و اشخاص با پرداخت حق بیمه و انعقاد قرارداد با بیمه تامین اجتماعی از مزایای آن بهره‌مند می‌شود. از خدمات این نوع بیمه می‌توان به بازنشستگی، از کارافتادگی، بازماندگان و خدمات درمانی،  کم هزینه ازدواج، کمک هزینه پروتز و آرتروز، کم هزینه ترحیم و کمک هزینه سفر بیمار با همراه اشاره کرد.  

بیمه اتکایی اختیاری

بیمه اتکایی اختیاری یکی از قدیمی‌ترین انواع بیمه های تامین اجتماعی است که در زمانی که ظرفیت قراردادهای اتوماتیک تکمیل شده باشد یا زمانی‌که بیمه گر مجاز به واگذاری ریسک از طریق بیمه خود اتکایی نباشد،  یا تمایلی به قرار دادن ریسک‌‌های سنگین در قرارداد بیمه نداشته باشد و تعداد بیمه‌ها اندک باشد به انتخاب بیمه‌گر انجام می‌شود. در واقع در این نوع از انواع بیمه اختیاری بیمه‌گر با اطلاع کامل از ریسک پیشنهادی موافقت هود را برای قبول ریسک اعلام می‌کند. از این رو بیمه خوداتکایی از جمله بیمه‌های پرهزینه‌ای است که به صورت معمول در زمینه‌های کشتی، هواپیما، حمل کالا و … استفاده می‌شود که حوادث و خسارت های ناشی از آن ریسک بالایی دارد.

بیمه اختیاری کارگران ساختمانی

بیمه اختیاری کارگران برای کارگران ساختمانی که با خطرات زیادی روبرو هستند صورت می‌گیرد. بیمه کارگری اختیاری نوعی از انواع بیمه‌های تامین اجتماعی در حمایت از کارگران ساختمانی است که برای امنیت شغلی آنها و بهبود زندگی این افراد تعیین می‌شود تا در دوران بازنشستگی نیز مستمری مناسبی دریافت کنند. بیمه کارگران ساختمانی با تحت پوشش قرار دادن این افراد خسارت‌های ناشی از عملیات ساخت و ساز را تحت پوشش قرار می‌دهد و شامل غرامت دستمزد، حوادث کاری و بیماری، از کارافتادگی، بازنشستگی و فوت فرد می‌شود.

بیمه اختیاری زنان

بیمه اختیاری زنان خانه دار مخصوص زنان خانه‌داری است که به دلیل نداشتن شغل بیمه نیستند و می‌توانند با استفاده از این نوع بیمه تامین اجتماعی پشتوانه ای مناسب برای آینده خود و فرزندانشان داشته باشند. بر این‌اساس این دسته از خانواده‌ها در رده سنی 18 تا 50 سال با قرار گرفتن تحت پوشش بیمه اختیاری زنان خانه دار می‌توانند از خدمات بیمه تامین اجتماعی شامل خدمات بازنشستگی، از کارافتادگی، خدمات فوت، خدمات درمانی با پرداخت ماهیانه حدود 636 هزار و 994  تومان برخوردار شوند.

بیمه اختیاری زایمان

بیمه اختیاری برای زایمان یکی دیگر از انواع بیمه‌های سازمان تامین اجتماعی است که زنان می‌توانند از خدمات بیمه مرخصی زایمان و استراحت در این دوره استفاده کنند. با استناد به ماده 58 قانون مرخصی زایمان تامین اجتماعی هر مادر شاغل با حداقل یک سال سابقه پرداخت بیمه می‌تواند از مرخصی زایمان استفاده کرده و همچنین هزینه‌های دوران بارداری یا زایمان را نیز پوشش می‌دهد. همچنین با پرداخت حق بیمه اختیاری برای زایمان علاوه بر مادران، پدران نیز مشمول استفاده از مرخصی زایمان می‌شود. مرخصی مادران برای زایمان حداکثر 9 ماه و برای آقایان 3 روز است. از طرفی برای زایمان دوقلو و بیشتر مدت زمان مرخصی زایمان تا 12 ماه افزایش می‌یابد.

بیمه اختیاری رانندگان

یکی از بیمه‌های اختیاری مخصوص رانندگانی است که برای جابجایی وسایل و انتقال وسایل در نقاط شهری فعالیت می‌کنند و می‌توانند از بیمه اختیاری نیز در کنار بیمه اجباری استفاده کنند. بیمه اجباری برای افرادی که در سازمان‌های دولتی، ادارات و .. مشغول به کار هستند کاربرد دارد و خدمات بیمه‌ای آن شامل مستمری بازنشستگی و از کارافتادگی است. در مقابل بیمه اختیاری رانندگان نیز مخصوص رانندگانی است که تحت سازمان خاصی نیستند.

بیمه اختیاری مشاغل سخت

براساس تقسیم‌بندی شورای عالی مشاغل سخت و زیان آور در گروه‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که شامل موارد زیر می‌شود:

گروه اول: مشاغلی که سخت و زیان‌آور بودن آن با ماهیت شغل ارتباط دارد و کارگران نیاز به تمهیدات بهداشتی و ایمنی دارند.

گروه دوم: دسته‌ای مشاغل که سختی آن با تمهیدات ایمنی و بهداشتی نیز به طور کامل از بین نمی‌رود و با پیش‌بینی‌های صورت گرفته از سوی کارفرما تا حدی می‌توان سختی کار را کاهش داد.

اما در این میان کارفرما با در نظر گرفتن حق بیمه و ارسال لیست بیمه به ازای هر سال سابقه بیمه برای او حق بیمه یک سال و نیم را در نظر می گیرد. نرخ حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور 27% سهم کارفرما است. از طرفی کارگران می‌توانند از بیمه اختیاری استفاده کنند.

بیمه اختیاری معلمان

بیمه معلمان حق‌التدریسی با استناد به دستورالعمل سازمان تامین اجتماعی تا پایان سال تحصیلی است و معلمان حق‌التدریسی می‌توانند با مراجعه به سازمان تامین اجتماعی برای مدت تعطیلات نیز از بیمه اختیاری معلمان استفاده کنند. در این نوع بیمه معلمان با واریز 26% از حقوق ماهانه خود به عنوان حق بیمه تحت پوشش بیمه اختیاری تامین اجتماعی قرار می‌گیرند و از خدماتی همچون مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی، مستمری بازماندگان و خدمات کمک پزشکی بهره‌مند شوند .

بیمه اختیاری دانشجویی

بیمه اختیاری دانشجویان یکی دیگر از انواع بیمه تامین اجتماعی است که مخصوص دانشجویان است. بیمه اختیاری دانشجویی طرحی است که دانشجویان می‌توانند با استفاده از آن سال‌های تحصیلی را به سوابق بیمه خود اضافه کرده و در سن کمتری بازنشست شوند.

بیمه اختیاری فرزندان شهدا

سازمان تامین اجتماعی در بخشنامه ای اعلام کرد که تمام فرزندان شهدای شاغل در دستگاه‌های ماده (2) قانون خدمت رسانی ایثارگران براساس بیمه اختیاری می‌توانند با هشت سال سنوات ارفاقی از حقوق و مزایای بازنشستگی بهره مند شوند. شرایط بیمه اختیاری فرزندان شهدا شامل شرایطی از جمله داشتن حداقل 22 سال سابقه خدمت و بیمه‌پردازی،  سنوات ارفاقی 30 سال ، ارائه گواهی از بنیاد شهید جهت تایید مدارک هویتی و بیمه پردازی در زمان درخواست بازنشستگی می‌شود.

معرفی انواع بیمه تامین اجتماعی اختیاری
معرفی انواع بیمه تامین اجتماعی اختیاری

پوشش‌های بیمه اختیاری کدام اند؟   

بیمه اختیاری یکی از انواع بیمه‌های سازمان تامین اجتماعی است که متقاضی با پرداخت ماهانه حق بیمه خود از خدمات و تعهدات این سازمان برخوردار می‌شود. در ادامه به بررسی برخی از پوشش‌های بیمه اختیاری اشاره شده است.

بیمه اختیاری فوت

خدمات بیمه برای فرزندان اناث که مستمری پدر یا مادر بیمه شده خود را دریافت می‌کنند با در نظر گرفتن شرایط فوت در بیمه اختیاری می‌توانند به صورت جداگانه نسبت به ثبت قرارداد بیمه اختیاری اقدام کنند. با تنظیم این قرارداد بیمه مستمر قطع نمی شود و با داشتن شرایط استفاده از مستمری بازنشستگی یا از کارافتادگی، می‌توانند مستمری پدر و مادر فوت شده را دریافت کنند با مستمری بازنشستگی و از کارافتادگی خود را دریافت کنند.

عیدی بیمه اختیاری تامین اجتماعی

یکی از سوالات مهم بازنشستگان و مستمری بگیران در بیمه اختیاری این است که بیمه اختیاری عیدی دارد؟ بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی مانند سایر کارگران، مبلغی را به عنوان عیدی دریافت می‌کنند. افرادی که با داشتن سابقه کاری لازم بازنشسته شده اند و از این به بعد به جای حقوق ماهانه، حقوق بازنشستگی را از تامین اجتماعی دریافت می‌کنند. و همچنین مستمری بگیران که شامل بازماندگان بیمه شدگان تامین اجتماعی می‌شوند نیز هر ماه مبلغی را تحت عنوان مستمری دریافت می‌کنند. این دو گروه مانند کارکنان دولت مبلغ مشخصی عیدی دریافت می‌کنند. مبلغ عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی در سال 1403 برابر با مبلغ دو میلیون و پانصد هزار تومان تعیین شده است. همچنین مبلغ هفتصد هزار تومان برای عائله‌مندی و به ازای هر فرزند تحت تکفل سیصد هزار تومان عید دریافت می‌کنند.

بیمه تکمیلی اختیاری

بیمه تکمیلی تامین اجتماعی اختیاری با استناد به قوانین صندوق بازنشستگی برای هزینه‌های بستری در بیمارستان، خدمات فوق‌تخصصی یا سرپایی برای بیماران خاص و … بدون سقف و تا زمان درمان کامل از طریق بیمه تکمیلی ارائه می‌شود.  در کنار بیمه تکمیلی، بیمه اختیاری نیز برای جبران هزینه‌های درمان بازنشستگان استفاده می‌شود تا افرادی که نیاز به دریافت خدمات بیشتری دارند از آن استفاده کنند. با توجه به سرانه بیمه تکمیلی به ازای هر نفر به مبلغ 67 هزار و 500 تومان، در بیمه تامین اجتماعی اختیاری تکمیلی افراد برای دریافت خدمات بیشتر با پرداخت مبلغی خود را بیمه می‌کنند. به نوعی می‌توان بیمه اختیاری را همان بیمه تکمیلی دانست که خدمات بهتری نسبت به بیمه تکمیلی دارد.

خدمات درمانی بیمه اختیاری  

افراد در بیمه اختیاری به صورت 27 درصد از حقوق ماهانه و پرداخت حق بیمه می‌توانند به صورت بلند مدت خدمات درمانی بیمه اختیاری شامل مستمری‌های بازنشستگی،  از کارافتادگی، بازماندگان و خدمات درمانی را دریافت کنند. خدمات درمانی نیز شامل هزینه‌های غرامت دستمزد ایام بیماری،  از کارافتادگی جزئی،  هزینه‌های پروتز و آرتروز و بارداری می‌شود.

شرایط بازنشستگی بیمه اختیاری

سن بازنشستگی بیمه اختیاری با سابقه پرداخت حق بیمه در ارتباط است. به طور کلی افراد با سابقه بیمه کم نیز می توانند بازنشسته شوند اما حقوق 30 روز را دریافت نمی‌کنند. زنان برای بازنشستگی در بیمه اختیاری باید حداقل 20سال سابقه بیمه و 55 سال سن داشته باشند یا با 30 سال سابقه بیمه و 45 سال سن داشته باشند. و در حالت سوم در صورت داشتن 35 سال سابقه بیمه بدون محدودیت سنی می‌توانند بازنشست شوند.

سن بازنشستگی بیمه اختیاری 1402 بیمه شده مرد شامل داشتن 60سال سن با 20 سال سابقه بیمه؛ داشتن 50 سال سن و 30 سال سابقه بیمه یا 35 سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی است. همچنین زنان و مردان با 55 و 60سال سن به ترتیب و با داشتن 10 سال سابقه بیمه یا کمتر می‌توانند مابه التفاوت 10 سال را پرداخت کنند و بازنشست شوند.

بیمه اختیاری کمک هزینه ازدواج    

کمک هزینه ازدواج در بیمه یکی از هدایای تامین اجتماعی برای زوجین است که براساس بخشنامه جدید قانون 85 تامین اجتماعی این کمک هزینه به زوج های تحت پوشش اجباری تعلق می‌گیرد. برای محاسبه میزان کمک هزینه ازدواج لازم است حقوق دو سال قبل از ازدواج را با کسر بیمه جمع زده و به تعداد ماه های دو سال(24 ماه) تقسیم کرد. مبلغ هزینه ازدواج نباید از حداقل دستمزد سال 1403کمتر شود . شرایط دریافت کمک هزینه ازدواج نیز شامل داشتن داشتن 5 سال سابقه بیمه، داشتن قرارداد کاری با کارفرما و برای ازدواج اول و عقد دائم که در دفاتر رسمی ثبت شده باشد تعلق می‌گیرد.

مهم‌ترین مزایای بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟

در این بخش از مقاله به این موضوع می پردازیم که بیمه اختیاری چه مزایایی دارد؟ بیمه اختیاری نیز مانند سایر بیمه‌های تامین اجتماعی مزایا و ایرادهایی دارد که در ادامه به برخی از مزایای بیمه تامین اجتماعی اختیاری پرداخته‌ایم:

  • برخورداری از پوشش بیمه درمانی
  • بازنشستگی براساس میزان سابقه پرداخت بیمه و دریافت حقوق مستمری
  • دریافت مستمری از کارافتادگی کامل
  • مشمول دریافت هزینه‌های فوت و کفن و دفن
  • امکان دریافت مستمری توسط فرزندان بعد از فوت بیمه شده
  • دریافت وسایل و کمک هزینه‌های پزشکی از جمله پروتز و آرتروز
  • تعلق دفترچه بیمه درمانی برای بیمه شده و افراد تحت تکفل
مهم‌ترین مزایای بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟
مهم‌ترین مزایای بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟

بررسی مراحل ثبت نام بیمه اختیاری تامین اجتماعی

ثبت نام بیمه اختیاری تامین اجتماعی غیر حضوری   با مراجعه به سایت سازمان تامین اجتماعی امکان‌پذیر است و متقاضیان می‌توانند از بخش ثبت نام با تکمیل فرم ثبت نام، نام کاربری و رمز عبور خود را دریافت کنند. مراحل ثبت نام بیمه اختیاری شامل مراحل زیر می‌شود:

  • ورود به پنل کاربری: ابتدا برای ثبت نام بیمه تامین اجتماعی اختیاری با استفاده از نام کاربری و رمز عبور وارد پنل کاربری شوید.
  • انتخاب گزینه بیمه شدگان خاص: از منوی بیمه شدگان، مورد بیمه‌شدگان خاص را انتخاب و سپس انعقاد قرارداد بیمه اختیاری را انتخاب کنید.
  • مطالعه قرارداد بیمه اختیاری تامین اجتماعی: در این مرحله قرارداد بیمه اختیاری را مطالعه و شرایط مورد نیاز را تایید کنید تا با موافقت با همه موارد به مرحله بعد بروید.
  • تایید اطلاعات شخصی: در مرحله بعد ضمن بررسی اطلاعات هویتی، در صورت صحیح بودن اطلاعات آنها را تایید کنید.
  • مشاهده جزئیات: در ادامه جزئیات احراز شرایط برای انعقاد قرارداد بیمه اختیاری را مشاهده می‌کنید.
  • تعیین مبلغ پرداختی: در این مرحله مبلغ مورد نظر پرداختی به صورت ماهانه را ثبت کنید.
  • تعهد معاینه پزشکی: چنانچه نیاز به معاینه اولیه دارید، گزینه مربوطه را تیک بزنید.
  • تایید نهایی اطلاعات: اطلاعات وارد شده را مجدد بررسی و تایید کنید. در این مرحله پیامک اطلاعات قرارداد بیمه اختیاری به شما ارسال خواهد شد.
  • پرداخت حق بیمه: در مرحله نهایی پس از تایید اطلاعات، می‌توانید با انتخاب ماه های موردنظر از طریق درگاه‌های بانکی حق بیمه خود را پرداخت کنید.

مدارک لازم برای بیمه تامین اجتماعی اختیاری

  • مدارک مورد نیاز برای ثبت نام و تنظیم قرارداد بیمه اختیاری شامل موارد زیر می‌شود:
  • اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی به منظور تایید اطلاعات هویتی متقاضی
  • اصل و کپی کارت پایان خدمت: آقایان برای تایید وضعیت نظام‌وظیفه این مدرک را باید ارائه دهند.
  • عکس4*3 : تعداد 5 عدد عکس 4*3 که به تازگی گرفته‌اید.
  • شماره بیمه: افرادی که قبلا ثبت نام کرده و اطلاعات هویتی آنها تایید شده است می‌توانند با مراجعه با وب‌سایت سازمان تامین اجتماعی یا یکی از شعب این سازمان شماره بیمه خود را دریافت کنند.

فرم بیمه تامین اجتماعی اختیاری

در این بخش نمونه فرم مورد نیاز برای ثبت نام بیمه اختیاری تامین اجتماعی ارائه شده است.

معرفی سایت ثبت نام بیمه اختیاری تامین اجتماعی

سامانه بیمه تامین اجتماعی اختیاری سامانه‌ای جامع برای ثبت نام متقاضیان بیمه اختیاری است که می توانند با مراجعه به وب‌سایت آن و تکمیل فرم مربوطه درخواست خود برای بیمه اختیاری را ثبت کنند. در سامانه بیمه اختیاری با ثبت و تایید اطلاعات هویتی و تعیین میزان حق بیمه پرداختی از سوی متقاضی می‌توان از پوشش بیمه اختیاری و خدمات درمانی آن بهره‌مند شد. بیمه اختیاری سامانه به آدرس https://eservices.tamin.ir امکان ثبت‌نام و انعقاد قراردادهای انواع بیمه‌های تامین اجتماعی از جمله بیمه اختیاری را برای متقاضیان فراهم کرده است.

تعرفه بیمه تامین اجتماعی اختیاری چقدر است؟

بر اساس اطلاعیه سازمان تامین اجتماعی، نرخ هزینه بیمه اختیاری تامین اجتماعی 27 درصد است که با درنظر گرفتن حداقل دستمزد، هزینه خرید بیمه اختیاری، مبلغ 1.481.000 تومان (معادل 1 میلیون و481 هزار تومان) می‌شود. در صورت تغییر حقوق و دستمزد متقاضیان،  مبلغ حق بیمه اختیاری سال 1402نیز تغییر می‌کند. با توجه به آخرین بخشنامه‌های سازمان تامین اجتماعی مبلغ حق بیمه اختیاری سال ۱۴۰۲با در نظر گرفتن شغل افراد تغییر می‌کند.

پرداخت بیمه تامین اجتماعی اختیاری چگونه انجام می شود؟

نحوه پرداخت حق بیمه اختیاری به دو روش امکان‌پذیر است. در روش اول به صورت اینترنتی و از طریق مراجعه به وب‌سایت eservices.tamin.ir ،پرداخت حق بیمه اختیاری فراهم شده است. در روش دوم نیز متقاضیان با مراجعه به شعب سازمان تامین اجتماعی و با پرداخت فیش بیمه اختیاری می‌توانند اقدام به واریز بیمه خود اختیاری کنند. برای واریز بیمه اختیاری از طریق وب‌سایت eservices.tamin.ir ابتدا باید با نام کاربری و رمز عبور وارد پنل‌کاربری خود شوید. سپس از منوی بالای سایت تامین اجتماعی گزینه عملیات بیمه‌شدگان خاص را انتخاب کنید. سپس روی درخواست برگ پرداخت کلیک کنید. در ادامه مدت زمان پرداخت حق بیمه را وارد کنید و ثبت درخواست را تایید کنید. در مرحله بعد با برگ پرداخت صادر شده و از طریق درگاه‌های بانکی می‌توانید اقدام به پرداخت حق بیمه اختیاری خود کنید.

منظور از جریمه دیرکرد بیمه اختیاری چیست؟

در صورت عدم پرداخت حق بیمه‌اختیاری در موعد مشخص، جریمه پرداخت دیرکرد بیمه اختیاری تامین اجتماعی برای یک ماه به ازای وقفه در پرداخت بیمه اختیاری دو درصد و برای یک سال 24 درصد افزایش می‌یابد. در نتیجه افرادی که نمی‌توانند حق بیمه خود یا کارکنان خود را پرداخت کنند می‌توانند لیست بیمه را به یکی از شعب تامین اجتماعی ارسال کنند تا پیش از اتمام تاریخ مهلت ارسال و قبل از صدور جریمه ده درصدی حق بیمه کارکنان پرداخت شود.

شرایط لغو قرارداد بیمه اختیاری چیست؟

برخی مواقع با پیش آمدن شرایطی احتمال قطع بیمه اختیاری وجود دارد. به طور کلی فرد بیمه شده از تاریخ انعقاد قرارداد بیمه تا 20 روز فرصت دارد که حق بیمه خود را پرداخت کند در غیر این صورت قرارداد بیمه اختیاری برای فرد متقاضی قطع می شود و برای تمدید بیمه نیاز به انعقاد قرارداد مجدد با رعایت شرایط و مقررات سازمان تامین اجتماعی است. همچنین در صورت پرداخت حق بیمه از سوی بیمه شده خارج از بازه زمانی مبلغ پرداختی پس از کسر هزینه اداری به او مسترد می‌شود. یکی دیگر از شرایط قطع بیمه اختیاری توقف پرداخت حق بیمه از سوی بیمه شده است که چنانچه بین آخرین تاریخ پرداخت حق بیمه و پرداخت مجدد بیشتر از سه ماه فاصله نیفتاده باشد متقاضی می‌تواند حق بیمه معوقه را به سازمان پرداخت کند.

تفاوت حقوق بازنشستگی بیمه اختیاری و مشاغل آزاد چیست؟

سوال بسیاری از افراد این است که بین بیمه مشاغل آزاد یا اختیاری کدام نوع بیمه بهتر است؟ سوال این است که بیمه اختیاری یا مشاغل آزاد کدام یک؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بیمه مشاغل آزاد یکی از انواع بیمه تامین اجتماعی است که افراد با شغل آزاد که به هر دلیلی از بیمه اجباری برخوردار نیستند می‌توانند تحت پوشش این بیمه قرار گرفته و با داشتن حداکثر 50 سال سن این بیمه را ثبت نام کنند. در بیمه مشاغل آزاد برای صاحبان مشاغل بازنشستگی و فوت با نرخ 12درصد در نظر گرفته می‌شود. همچنین فوت قبل و بعد از بازنشستگی نیز با نرخ 14 درصد محاسبه می‌شود و افراد تحت تکفل فرد فوت شده پرداخت می‌شود. در مقابل بیمه اختیاری با نرخ 27 درصد خدمات بیمه‌ای را ارائه می‌دهد. این خدمات شامل مستمری بازنشستگی، خدمات کفن و دفن، از کار افتادگی،  خدمات درمانی و هزینه پروتز و آرتروز می‌شود.

تفاوت حقوق بازنشستگی بیمه اختیاری و مشاغل آزاد چیست؟
تفاوت حقوق بازنشستگی بیمه اختیاری و مشاغل آزاد چیست؟

جدول محاسبه بیمه اختیاری برای شرایط مختلف

طبق اطلاعات اعلام شده از سوی سازمان تامین اجتماعی نرخ هزینه بیمه اختیاری 27 درصد است که با در نظر گرفتن حقوق و دستمزد این هزینه معادل یک میلیون و چهار صد و هشتاد و یک هزار تومان می‌شود. در ادامه جدول محاسبه بیمه اختیاری دوازده درصد ارائه شده است.

نرخ هزینهنوع بیمه
1.481.000 تومان         بیمه اختیاری با ½ حداقل دستمزد روزهای 31 روزه
658.000 تومانبیمه مشاغل آزاد با نرخ 12 درصد
768.000 تومانبیمه مشاغل آزاد با نرخ 14 درصد
987.000 تومانبیمه مشاغل آزاد با نرخ 18 درصد

سوالات متداول درباره بیمه‌های اختیاری تامین اجتماعی 

حداقل سن برای بیمه اختیاری تامین اجتماعی چقدر است؟

برای بیمه اختیاری تامین اجتماعی متقاضیان با داشتن حداقل 18 سال و حداکثر 50 سال می‌توانند اقدام به تنظیم قرارداد بیمه کنند. همچنین در صورتی‌که سن متقاضی بیش از 55 سال باشد باید به مدت مازاد سن، سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد.

آیا داشتن بیمه اختیاری بدون پایان خدمت امکان‌پذیر است؟ 

کارت پایان خدمت از مدارک الزامی برای متقاضیان مرد در ثبت نام بیمه اختیاری نیست و افراد  می‌توانند بدون داشتن کارت پایان خدمت از خدمات بیمه اختیاری بهره‌مند شوند.  

بیمه اختیاری دوازده درصد چیست؟

بیمه اختیاری 12درصد همراه با بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی است که در این نوع بیمه خدمات بیمه‌ای مربوط به بازنشستگی و فوت پس از بازنشستگی ارائه می‌شود.

مزایای بیمه اختیاری 27 درصد چیست؟

از جمله مزایای بیمه اختیاری ۲۷ درصد می‌توان به مواردی همچون پوشش درمانی، امکان بازنشستگی با سابقه حق بیمه و دریافت مستمری، مستمری از کارافتادگی، خدمات پوشش بیمه فوت و هزینه کفن و دفن، خدمات پزشکی و هزینه پروتز و آرتروز و برخورداری از دفترچه بیمه‌درمانی برای بیمه شده و افراد تحت تکفل او اشاره کرد.

آیا استراحت پزشکی بیمه اختیاری پرداخت می‌شود؟

غرامت بیمه اختیاری برای پرداخت غرامت دستمزد دوران بیماری یا بارداری در بیمه اختیاری موضوعیت ندارد  اما در برخی موارد بیمه اختیاری غرامت دوران بیماری یا بارداری را به بیمه شدگان پرداخت می‌کند.

جریمه دیرکرد بیمه اختیاری تامین اجتماعی چگونه محاسبه می‌شود؟

بیمه شدگان بیمه اختیاری در صورت دیرکرد پرداخت حق بیمه شامل جریمه تاخیر پرداخت برای هرماه 2 درصد به ازای هر ماه نسبت به کل حق بیمه می‌شوند.

شرایط فوت در بیمه اختیاری چگونه است؟

بیمه اختیاری فوت فرد بیمه شده را نیز مد نظر دارد. نرخ 27درصدی این بیمه شامل مستمری بازنشستگی و قبل و بعد از فوت است. همچنین بیمه اختیاری 18 درصد نیز برای مشاغل آزاد شامل بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی می‌شود.

جمع‌بندی

در این مقاله از وب‌سایت تودی ضمن بررسی بیمه اختیاری متوجه شدیم که افراد بیمه شده با پرداخت هزینه حق بیمه اختیاری از مزایای این نوع بیمه سازمان تامین اجتماعی برخوردار می‌شوند و این نوع بیمه یکی از انواع بیمه خویش فرما است. همچنین افراد با پرداخت حق بیمه اختیاری از مزایایی درمانی، کمک هزینه پزشکی، مستمری بازنشستگی،  فوت و از کارافتادگی بهره‌مند می‌شود.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *